RASKRAVALLERNA I USA. Militär sätts in i Washington, D.C. på grund av kravallerna. Även andra städer i andra stater kan komma att tas över av militär styrd från huvudstaden.

USA:s president Donald Trump. Foto: Michael Vadon (CC BY-SA).

USA:s president Donald Trump meddelade i ett extrainsatt tal att han har satt in militär för att stävja kravallerna och den sociala oron i USA:s huvudstad Washington, D.C.

Först ut att försvara staden är 82:a flygdivisionen, men även 16:e militärpolisstyrkan från Fort Bragg skickades också mot staden på måndagen, lokal tid.

Trumps beslut kom efter att vandaler plundrat butiker, vandaliserat nationalmonument och bränt ned en historisk kyrka ett kvarter från Vita huset.

Klicka på bilden för att se videon på Twitter.

Sarah Trister på Twitter publicerar en video föreställande en fordonskolonn med nationalgardister och militärer på väg mot stadens centrum. Detta var sju timmar innan utegångsförbud trädde i kraft i Washington D.C, skriver hon.

Klicka på bilden för att se videon på Twitter.

Klicka på bilden för att se videon på Twitter.

Om inte enskilda stater lyckas stoppa kravallerna, skulle Trump komma att sätta in militär i fler städer, sade han.

Detta har delvis redan gjorts, och över 17 000 militärer har satts in i flera städer runt om i USA. Minst åtta stater hade senast på söndagen begärt att nationalgardet ska komma och stoppa kriminaliteten.

Trump motiverade sitt beslut med att USA har hamnat i ett tillstånd av ”inhemsk terror” bestående av ”betalda anarkister och våldsamma gäng” som har trängt ut ”rättmätiga yttringar av fredliga protester”.

Kommentatorer anser att situationen är ett misslyckande för underrättelsetjänsterna. Dessa borde ha kunnat stämma i bäcken och upplöst de kriminella gängen redan innan de började med sina kravaller, eftersom bland andra både Trump och justitieministern William Barr säger att kravallerna är organiserade och finansierade av organisationer som vill skapa kaos i landet.

Inte minst borde detta kunna gjorts bättre eftersom man använder data från användares mobiltelefoner för att kontaktspåra personer och följa deras rörelser över landet.

Kontaktspårningen har sagts vara viktig för att minska spridningen av coronavirus, men har använts för att se rörelsemönster i upploppen. Dessa data visar bland annat att ligister reser till städerna för att delta i de åtminstone delvis organiserade upploppen.

Kritiker i USA anser det olyckligt att man använder samma term – kontaktspårning – för att spåra ligister i raskravallerna som i spårningen av smittspridning. Detta underblåser uppfattningen att kontaktspårningssystemen är byggda för alla möjliga former av massövervakning – på individnivå.


  • Publicerad:
    2020-06-02 06:55