STORBRITANNIEN Finansministern och hälsoministern avgår båda i protest mot premiärminister Boris Johnsons ledarskap. En storm av kritik som rasat i månader kröntes på tisdagen med ett nytt avslöjande.

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak meddelar på Twitter att han lämnar Boris Johnsons regering:

Allmänheten förväntar sig med rätta att regeringen sköts korrekt, kompetent och seriöst. Jag inser att detta kan vara mitt sista ministerjobb, men jag anser att dessa principer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår.

Beskedet om Sunaks avgång kom minuter efter att hälsoministern Sajid Javid på samma plattform meddelat sin avgång. Här kan man läsa:

Det har varit ett enormt privilegium att få tjänstgöra i den här rollen, men jag kan tyvärr inte längre fortsätta med gott samvete.

Förlorat förtroende

Båda ministrarna bifogar sina uppsägningsbrev, i vilka de uttrycker att de har tappat sin tillit till premiärministern.

Sajid Javid hävdar att inte bara han själv, utan ”allmänheten” har råkat ut för samma förlust – och även beträffande hela regeringen. Han klargör vidare att han givit upp hoppet om att premiärministern någonsin kommer att bryta sitt beteendemönster.

Jag är ledsen att säga att det står klart för mig att denna situation inte kommer förändras under ditt ledarskap – och du har därför också gått miste om mitt förtroende” skriver han.

Tidigare under tisdagen hamnade Boris Johnson i ännu ett blåsväder, efter att han erkänt att han känt till anklagelserna om sexuella trakasserier mot den tidigare parlamentsledamoten Chris Pincher. Denne tvingades avgå efter anklagelser om att han tafsat på två män, och Boris Johnson dementerade i det längsta att han hade känt till detta. Men under tisdagen ledde en tidigare tjänsteman vid brittiska utrikesdepartementet, Simon McDonald, i bevis att Johnson haft kännedom om beskyllningarna redan 2019.

Vid 19-tiden på tisdagen svensk tid såg sig premiärministern nödgad att lägga korten på bordet och medgav att han i närmare tre år haft kännedom om Pinchers förehavanden. De två ministrarnas avgångsbesked föregicks med endast några minuter av Johnsons kommentar att det var fel att tillsätta Pincher.

Kritikstorm som rasat i månader

Den kritik mot regeringen i allmänhet och Johnson i synnerhet som växt i flera månader, har handlat om en brist på omdöme, uppvisad bland annat genom illegala fester där man brutit mot rådande pandemirestriktioner – medan de ansvariga höjt ett varningens finger mot dem som inte följer förmanarnas ord (utan deras handlingar).

I juli lyckades Johnson med nöd och näppe överleva en misstroendeomröstning inom det egna partiet Tories. Hela 41 procent av hans egna partiledamöter ville fälla honom.

Tisdagen skulle krönas av ytterligare två avgångar: Senare på kvällen tillkännagav nämligen Bim Afolami, det konservativa partiets vice ordförande i en tv-intervju att han lämnar sitt uppdrag, och samma sak gjorde Johnsons handelssändebud till Marocko, Andrew Murrison.