UTRIKES. En kvinnlig tysk sjökapten riskerar upp till 20 års fängelsestraff i Italien efter att ha hjälpt människosmugglare att transportera över 1 000 illegala migranter in i landet.

Italienska underrättelsetjänstens bild av hur Klemp samarbetat med människosmugglarna (skärmdump). Klicka för större bild.

Rättegången mot den 35-åriga sjökaptenen Pia Klemp från Bonn kommer att inledas inom kort. Hon står åtalad för att ha bistått människosmugglare på Medelhavet genom att ta upp och transportera över 1 000 illegala migranter till Italien.

Bilder som har tagits av den italienska underrättelsetjänsten påstås visa hur smugglare eskorterar fartyg fullpackade med migranter innan dessa flyttas över till räddningsbåtar.

Utredningen mot Klemp har pågått sedan 2017, då hennes fartyg Iuventa beslagtogs av italienska myndigheter, vilka därefter dessutom har utfärdat ett förbud för Klemp att bedriva sjötrafik på italienskt territorium över huvud taget.

Klemp själv, som förutom ett långt fängelsestraff riskerar skyhöga bötesbelopp, säger att hon är beredd att bestrida åtalet mot henne ända upp till Europadomstolen för mänskliga rättigheter om det skulle bli nödvändigt.

Hon har fått stöd av 80 000 personer som har undertecknat en framställan till de italienska myndigheterna om att lägga ner åtalet.

I en intervju med den schweiziska tidningen Basler Zeitung säger Klemp att även om hon själv riskerar straff så är det värre att de pengar som har donerats till ”räddningsaktioner” nu istället kommer att användas för att bekosta hennes rättegång.

— Och det allra värsta är redan ett faktum: räddningsaktionerna har kriminaliserats, klagade Klemp.

Källa:
Female German boat captain, 35, faces up to 20 years in prison in Italy for RESCUING more than 1,000 migrants in the Mediterranean


  • Publicerad:
    2019-06-12 13:30