Finansdepartementet i Tyskland har gått ut med ett uttalande om att de ska betala ut drygt 22.000 kr i en engångssumma till alla de judar som ännu inte fått skadestånd av den tyska staten efter den så kallade förintelsen som ska ägt rum under andra världskriget. I uttalandet sägs även att de ska betala en livslång pension som ger judarna drygt 2500 kr varje månad. Detta till judar som suttit minst tre månader i koncentrationsläger eller hållit sig gömda i sex månader eller längre. Det räcker även att levt under falsk identitet dessa månader för att få ta del av pensionsutbetalningen.

De menar på att i östra Europa och i forna Sovjetunionen har det funnits judar som inte kunnat ta del av skadeståndet tidigare och de har nu hittat ytterliggare 80.000 judar som ska få kompensation och över 100.000 judar runt om i världen ska få vård i hemmet betalt av Tyskland.

”Shoah, mordet på miljoner, och det oerhörda lidande som tyskar givit tyska och andra europeiska judar förblir en del av vår historia”, sade finansministern Wolfgang Schaeuble.

De judiska organisationerna tog glada mot nyheten om ytterligare ersättning.

”Förintelseöverlevarna är åldrande och i desperat behov av ytterligare vård och vi är glada att den tyska regeringen åtgärdar detta behov”, sade Deidre Berger, från en judisk organisation kallad American Jewish Committee.

Dåvarande Västtyskland erkände efter krigsslutet 1945 sin skuld till mordet på sex miljoner judar och har sedan 1952 betalat ungefär 13 miljarder kr till Israel. 1992, två år efter enandet av Väst- och Östtyskland bestämde de att gemensamt betala ut ytterligare kompensationsersättning.

Källa:

Germany to pay more Holocaust survivors


  • Publicerad:
    2012-11-20 16:10