UKRAINA Efter uttalade hot mot ryska journalister och opinionsbildare har Ukrainas territoriella försvarsstyrkor stängt av sin engelskspråkiga talesperson Sarah Ashton-Cirillo i väntan på utredning.

Nordfront skrev nyligen om den amerikanska transan Sarah Ashton-Cirillo, som avancerat till sergeant i Ukrainas territoriella försvarsstyrkor. Han har dessutom utsetts till officiell engelskspråkig talesperson för de territoriella försvarsstyrkorna med webbtv-shower som “Ukraine in the Know” och “Russia Hates the Truth”.

Nyligen fällde Ashton-Cirillo en rad hotfulla utspel mot det han kallade för ”ryska propagandister”. Han antydde också att en specifik opinionsbildare i Ryssland skulle lönnmördas.

— Nästa vecka kommer de ryska djävlarnas tänder att gnissla ännu hårdare, och rabiata käftar kommer fradgas i okontrollerbart raseri medan världen får se en av Kremls favoritpropagandister betala för sina brott, sa transan.

Klippet kom snart att uppmärksammas av den amerikanske senatorn J.D. Vance, som uttryckte oro kring hur amerikanen uttalade sig å Ukrainas territoriella försvarsstyrkors vägnar. I ett brev till USA:s utrikesminister Anthony Blinken, försvarsminister Lloyd Austin och chefen för den nationella underrättelsetjänsten Avril Haines skrev senatorn att han ”oroar sig över att amerikanska resurser stödjer våld eller hot om våld mot människor som uttrycker sina åsikter”. Vidare konstaterar Vance i brevet att ”alla kritiker av USA:s osammanhängande Ukrainapolitik har stämplats som propagandister, inklusive flera presidentkandidater och amerikanska journalister”.

På Ukrainas territoriella försvarsstyrkors officiella X-konto kan man nu läsa att Ashton-Cirillos uttalanden inte var godkända på förhand av hans överordnade. Transan är nu avstängd i väntan på utredning. Man skriver också att de territoriella försvarsstyrkorna följer internationella lagar ”strikt”, även om Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR tidigare hävdat att dessa medger lönnmord på civila.