UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainas territoriella försvarsstyrkors talesperson Sarah Ashton-Cirillo har återigen skapat rubriker genom att öppet utlova att ”en av Kremls favoritpropagandister” ska ”straffas för sina brott”. Enligt transan kommer alla av Rysslands ”propagandister” att ”möta rättvisan”.

Det var samband med att Youtubern Gonzalo Lira först släpptes ur förvar i Ukraina och sedan återigen försvann som den amerikanska transan Sarah Ashton-Cirillo blev känd för världen. Ashton-Crillo började sin karriär i Ukraina som journalist och är numera sergeant i landets territoriella försvarsstyrkor och dessutom dess engelskspråkiga talesperson genom webbtvsändningarna “Ukraine in the Know” och “Russia Hates the Truth”.

Innan dess var väckte han viss uppmärksamhet i USA genom ha avslöjat kopplingar mellan republikanska politiker och organisationen ”Proud Boys” i samband med 2020 års amerikanska presidentval.

I ett avsnitt av programmet “Russia Hates the Truth” utlovar Ashton-Crillo nu ”rättvisa” åt alla som han stämplar som ”ryska propagandister”.

— Nästa vecka kommer de ryska djävlarnas tänder att gnissla ännu hårdare, och rabiata käftar kommer fradgas i okontrollerbart raseri medan världen får se en av Kremls favoritpropagandister betala för sina brott, säger transan.

Enligt Ashton-Crillo kommer ”Rysslands krigsförbrytarpropagandister att jagas” och möta ”rättvisan” eftersom Ukraina ”leds i detta uppdrag i tron på Gud, frihet och fullständig befrielse”.

Flera attentat mot civila "propagandister"

Kyrylo Budanov, som är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR, medgav i en intervju tidigare i år att hans organisation låg bakom en rad terrordåd mot civila i Ryssland. De mest kända är bilbomben som dödade opinionsbildaren Darya Dugina samt attentatet mot Donbassveteranen Vladlen Tatarskij, mer känd under namnet Maxim Jurievitj Fomin, som dödades av en bomb under en diskussionskväll på ett kafé i Sankt Petersburg i våras.

Även om Budanov inte ville gå in specifikt på vilka dåd som GUR ligger bakom så förklarade han att det gäller alla de ”uppmärksammade fall som alla känner till genom mediebevakningen”.

Hans andreman Vadym Skibitsky kom senare att utveckla resonemanget och försvarade lönnmord och attentat mot civila med att det är tillåtet enligt ”internationell lag”. Skibitsky utlovade också att attentaten skulle fortsätta och namngav då Rysslands president Vladimir Putin och den numera avlidne Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin som de mest prioriterade målen.