CORONAKRISEN. En 23-årig holländare fick ett tioveckors fängelsestraff efter att vid en nykterhetskontroll medvetet ha hostat på två poliser som grep honom och därefter påstått att han är smittad av coronaviruset.

RT uppger i en artikel att en man, som tidigare i veckan greps misstänkt för rattfylleri i Nederländerna, nu har dömts till tio veckors fängelse efter att avsiktligt ha hostat på de två poliser som grep honom. Han sade sig vara smittad av Covid-19, men testades senare negativt.

Gärningsmannen, som av lokala medier pekas ut som en 23-åring från staden Leiden, misstänktes av poliserna för fortkörning. Han uppges ha kört vårdslöst och slingrat sig fram mellan filerna innan de stoppade honom. Enligt polisrapporten vägrade han vid gripandet låta sig alkoholtestas. Istället för att samarbeta med poliserna påstås den unga holländaren ha hostat poliserna rätt i ansiktet och uttalat: ”Jag har coronaviruset och nu har ni det också!”.

Tingsrätten fann i fredags den misstänkte skyldig till övergrepp och till att ha uttalat dödshot. Mannen fick en tioveckors fängelsedom. Ett test, som togs efter arresteringen, visade att han de facto inte var smittad av Covid-19.

Vid domens förkunnande beskrev domaren mannens beteende som ”klandervärt” och påtalade att fängelsedomen kan tjäna som ”en varning till dem som önskar tillfoga representanter för någon av landets utryckningstjänster skada”.

I ett försök att sätta stopp för spridningen av Covid-19, stängde den holländska regeringen förra veckan ner alla skolor och dagis. Caféer och restauranger har även de stängts, till att börja med till den sjätte april.

John Hopkins University har i sin presenterade statistik över corona i Nederländerna uppgivit att landet hittills har runt 30 000 bekräftade fall av smittade, medan 106 har rapporterats ha avlidit av sjukdomen.


  • Publicerad:
    2020-03-21 19:00