INRIKES. En 19-årig svensk köpte en bilstereo av en 20-årig rasfrämling. Stereon visade sig inte fungera. Efter att svensken konfronterat mannen knivhögg denne honom till döds.

Tidningen Nerikes Allehanda berättar om hur köpet av en bilstereo för 500 kronor från en 20 år gammal rasfrämling kostade en 19-årig svensk livet.

Alldeles innan de dödsbringande åtta knivhuggen hade rasfrämlingen, som sålde stereon till 19-åringen, skrivit på sociala medier: ”Jag kommer att döda honom och är fullt beredd att do the time”.

Rättegången i Örebro Tingsrätt påbörjades i måndags.

Orsaken till mordet på den 19-årige svenske gymnasieeleven ska alltså vara missämja med rötter i ett köp av en bilstereo. Svensken köpte stereon av 20-åringen för femhundra kronor, men insåg snart att den inte fungerade.

— Jag sålde en bilstereo till NN för ett tag sen. Sen går det några dagar så börjar han ringa och säga att den inte fungerar, uppger 20-åringen i polisförhör.

19-åringen krävde att antingen få pengarna tillbaka eller att 20-åringen skulle bevisa att stereon faktiskt fungerade.

— Jag kommer att blocka ditt nummer om du fortsätter att liksom ringa så här sent. Så jag blockade hans nummer, kommenterar rasfrämlingen.

Nu började svensken skriva till 20-åringen på sociala medier. Därefter åkte han tillsammans med tre kamrater hem till 20-åringens föräldrar, då han trodde att denne bodde där.

— De kom hit och ville ha pengarna tillbaka för de anser att NN har sålt en bilstereo som inte funkar till dem. Jag sa att jag inte kan gå i god för något som NN har gjort. Det får ni ju lösa sinsemellan, säger en av föräldrarna i förhör.

Föräldrarna ska därefter tagit upp händelsen med sin son.

— Vi sa till honom att han fick lösa det här och att det inte var värt att tjafsa om en bilstereo och 500 kronor. Vi sa att han får betala tillbaka pengarna, säger en av föräldrarna.

Denna händelse ska ha gjort rasfrämlingen ursinning, vilket tycks bekräftas av meddelanden till hans vänner på sociala medier:

Jag kommer att döda honom och är fullt beredd att do the time. Ingen. ABSOLUT INGEN åker hem till min mamma och hotar henne”, misstänks han för att ha skrivit på Snapchat.

Rasfrämlingen och svensken kom överens om att träffas på Tegnérgatan den 27 mars.

— Jag hade tänkt och spöa han och visa vem fan han bråkar med, uppger den förre i polisförhör.

Enligt 20-åringen var orsaken till att han tog fram kniven att han var i numerärt underläge och kände sig rädd, eftersom svenskens vänner satt i en bil en bit från mötesplatsen.

Åklagaren uppger att 20-åringen mördade 19-åringen med åtta knivhugg. Den förre nekar till mord och hänvisar till självförsvar.

Efter mordet ska 20-åringen ha tagit bilen till Hallsberg och sedan gjort sig av med kniven i en sjö.

En av hans bekanta uppger i polisförhör att han fick ett meddelande från 20-åringen. Meddelandet ska innehålla en hand som håller i en blodig kniv.

Den misstänkte mördaren greps redan senare samma kväll. Rättegången började i måndags och är planerad att pågå i tre dagar.

På senare år har rapporter om ”invandrarrelaterad brottslighet” i samband med affärsuppgörelser, inte minst på sajten Blocket, blivit alltmer frekventa.


  • Publicerad:
    2020-06-17 08:30