INRIKES. Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster manifesterade under tisdagen mot Sverigedemokraterna med anledning av Jimmie Åkessons sammankomst i Umeå.

Efter 40 minuter in i manifestationen hade ett fåtal människor samlat sig runt vad som verkade vara den mångkulturella matbjudningen. Foto: Nordfront.se (Gäller alla bilder i artikeln)

Det hade länge varit känt att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle besöka Umeå tisdagen den 30 januari. I och med detta valde Ung Vänster att manifestera mot Sverigedemokraterna och deras civil-nationalistiska politik. Manifestationen gick igång 17.00 mellan Utopia och Lagerhaus.

Ung Vänster i Umeå uppmanade gemene man att delta och visa sin avsky mot Sverigedemokraternas, enligt dem själva, ”splittrande och människofientliga politik”.

På sin Facebook-sida skrev Ung Vänster följande innan manifestationen:

”Tisdag 30 januari så kommer Jimmie Åkesson till Umeå för att ha ett möte med sina lokala partimedlemmar. Mötet kommer att hållas på våra gator, vid kommunfullmäktigehuset klockan 19:00. Som svar rasisternas organisering kommer vi att hålla en manifestation för att visa på det fantastiska med den mångfald som SD vill motverka. Vi kommer att hålla till längs Rådhusesplanaden (mellan Utopia och Lagerhaus). Där kommer det att bjudas på mångkulturell mat, vara grymma antirasistiska tal och underhållande framträdanden! Vi ska visa att vi är många som aldrig kommer acceptera SD:s splittrande och människofientliga politik. Så kom och stå upp mot rasisterna!”

Fotograferna på plats blev snabbt konfronterade av rödingar. Ett sällskap på ungefär 15 till 20 personer gick fram till fotograferna för att börja tjafsa om den svenska grundlagen.
De hävdade att det var olagligt och respektlöst att ta bilder på en offentlig manifestation mitt i det centrala Umeå. Därefter kom det fram två andra män, varav en av dem visade en bild på en medlem i Nordiska motståndsrörelsen som tillhör Näste 6. Mannen misstog en av fotograferna för att vara personen på Antifa:s hemsida. Rödingarna började därefter att ta bilder på fotograferna och förfölja dem vilket försvårade det hela.

Under manifestationen höll ett så kallat “ensamkommande flyktingbarn” tal där han pratade om ”rasism” och dess påverkan. Det var uppskattningsvis 30 personer som hade samlats för att manifestera. Det spelades även anti-nationalistisk musik från de utställda högtalarna, bland annat musik där det sjöngs om att man skall slå Jimmie Åkesson gul och blå.

En grupp på ungefär 10 personer tog sig även modet att skrika den tröttsamma ramsan, d.v.s. “Inga rasister på våra gator!”. Utanför rådhuset där Sverigedemokraternas möte skulle hållas hade även en drös gymnasieelever samlats där de levde rövare och gjorde ett otroligt oväsen. De hade en slags kramring och de gjorde även en mänsklig pyramid av okänd anledning.


  • Publicerad:
    2018-01-31 11:00