MÅNGKULTUREN. De senaste veckorna har Komarken i Kungälv drabbats av bilbränder och knallskottskastning mot polis och väktare. Enligt polisen kan det bero på att en muslimsk förening nyligen fick sitt hyreskontrakt hävt.

Under söndagskvällen larmades polis till området Komarken i Kungälv. Ett så kallat ”ungdomsgäng” bestående av cirka 20 maskerade ”ungdomar” sköt raketer och kastade knallskott. Polisbilar som anlände till platsen fick även knallskott kastade mot sig. Trots att en polishelikopter ingick i polisinsatsen kunde ingen gripas. Däremot togs ett antal balaklavor i beslag.

Enligt polisen kan händelserna ha sin grund i att en muslimsk förening nyligen fick ett hyreskontrakt upphävt.

— Vår bild och analys är att det finns en direkt koppling, att det är en gruppering i Komarken som inte är nöjda med att man sagt upp avtalet, säger polischef Teodor Smedius och fortsätter:

— Man försöker sätta påtryckningar på kommun och polis att skaffa fram en ny lokal och det är allvarligt.

I början av mars beslöt kommunen sig för att inte förlänga hyrestiden med den muslimska föreningen Förenade Ungdomar. Istället ska lokalen byggas om till tre lägenheter som ska hysa 15 stycken nyanlända ”flyktingar”. Sedan dess har det varit oroligt i området.

— Jag tycker det är för jävligt att de ska ta ut oss därifrån och bygga tre lägenheter. Vi tänker försöka strida för att ha kvar lokalen. Vi har inte sagt ja, säger föreningens talesman Aydin Akgun och fortsätter:

— Det är inte rätt. Vi har haft lokalen i åtta år. Vi har 250 medlemmar som vill ha någonstans att vara, och som vill ha sina fredagsböner och vanliga böner där.

Källor:
Polischefen: ”Fruktansvärt allvarligt”
Maskerade ungdomar kastade sten mot väktare och polis
Polisen: Bilbränderna var en missnöjesaktion
Förenade ungdomar förlorar lokalen


  • Publicerad:
    2017-03-27 18:00