USA. Nedstängningen av flera stater i USA på grund av Covid-19 har lett till fler självmord än antalet döda i viruset. Hälsovårds-myndigheterna visste att det skulle ske, eftersom isolering av människor leder till ökad mental ohälsa och fler självmord.

Generisk bild.

Efter två månader av coronanedstängning i Kalifornien, USA, har läkare noterat att fler människor har dött av självmord än av Covid-19.

Enligt RT News har varningarna för detta funnits redan sedan första dagen för samhällsnedstängningarna i USA. Varningarna har ignorerats.

— Under de senaste fyra veckorna har vi haft lika många självmord som under ett helt år, säger kirurgen Dr. Mike deBoisblanc vid Muirs lasarett i Walnut Creek, Kaliforninen. På Muirs har de under två månaders tid haft fler döda i självmord än i Covid-19.

Sjuksköterskan Kacey Hansen säger att antalet självmordsförsök aldrig tidigare har skådats, och självmordsförsöken är också allvarligare med större skador än vanligt.

— Jag har aldrig sett så mycket avsiktliga självskador, säger hon. De flesta av självmordsförsöken är inte halvhjärtade ”rop på hjälp” utförda av nedstämda individer, utan genomförs med den beslutsamma avsikten att verkligen dö, berättar Hansen.

Över 500 amerikanska läkare har signerat ett brev tidigare i veckan, ställt till president Donald Trump, där de uppmanar honom att avsluta den ekonomiska nedstängningen som många stater ha gjort. De kallar nedstängningen för en ”massolycka med dödlig utgång”.

Redan två veckor efter nedstängningen började akuttelefonlinjerna för självmordsbenägna att bli nedringda. I Portland, Orgeon, ökade antalet självmordshot och -försök med 41 procent jämfört med samma period förra året.

En nationell akutlinje rapporterade 300 procents ökning jämfört med förra året – och det gäller bara de två första veckorna av nedstängningen.

Självmordsvågen allt värre
Till och med World Economic Forum skrev om en kommande mental sjukdomsepidemi och kallade de stora nedstängningarna runt om i världen för ”världens största psykologiska experiment”.

Trump blev hånad i media och ifrågasatt av sin egen Hälsovårdsmyndighet (CDC) när han i mars sade att nedstängningen skulle komma att orsaka ”självmord i tusental”.

Hur många dödsfall som kommer att kunna härledas till coronapolitiken är oklart. Beträffande tendensen att begå självmord i en isolerad situation har Trump dock i detta fall mer rätt än både CDC och bland andra det demokratiskt färgade CNN som hånade hans uttalande.

Självmorden i USA har redan och under lång tid varit på stark uppgång, särskilt i vita arbetarklassmiljöer där de vita samhällena har splittrats av bland annat arbetslöshet, men även av andra orsaker som förstör de vita arbetarnas sociala strukturer.

”Många länder har förbjudit isolering av fängelseinterner eftersom det anses för inhumant även för deras värsta brottslingar”, skriver RT, men nedstängningen av hela stater och samhällen både i USA och i Europa innebär de facto en husarrest i isolering, i synnerhet för människor som redan tidigare var socialt isolerade.

Arkitekterna bakom nedstängningen av och stater i USA ignorerar deras egna data som visar att USA redan hade cirka 48 000 självmord per år före coronanedstängningen. RT News anser att det är ”rent ut sagt kriminellt” att fortsätta med politiken. Trumps förutsägelse om (ytterligare) tusentals självmord ter sig inte längre som enbart taget ur luften.

Medan både medier och användare av sociala medier hyllar New York Citys polis som i fredags hindrade en man från att hoppa från Brooklynbron. Men det gör ingen skillnad beträffande själva problemet. Efter fredagen kom en ny dag, och New York är fortfarande nedstängt på obestämd tid. Det finns dessutom tusentals andra självmördare på kö som skulle behöva hjälp.


  • Publicerad:
    2020-05-26 13:15