EU På torsdagen röstade EU-parlamentet att Ursula von der Leyen får förnyat förtroende som ordförande för EU-kommissionen. Von der Leyen gick efter valet till hårt angrepp mot parlamentets högerpopulistiska falang.

Den tyska politikern Ursula von der Leyen var tidigare bland annat försvarsminister i Tyskland, där hon blev känd för att ha saboterat förbundsrepublikens försvarsmakt och sedan försöka förstöra alla bevis för det. 2019 valdes hon till EU-kommissionens ordförande och var nyligen en av kandidaterna som nämndes som potentiella efterträdare till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Nu har hon istället fått förnyat förströende som kommissionens ordförande av EU-parlamentet. Det innebär att hon inleder sin andra mandatperiod på vad som anses vara globalistunionens högsta formella post.

401 ledamöter röstade för, 284 emot och 22 lade ner sina röster eller avgav ogiltiga röster i den slutna omröstningen. De som öppet kritiserade utnämningen var högerpopulistiska partier, som under den föregående debatten framförde skarp kritik mot von der Leyens ledarskap. EU-bossen valde dock att ge svar på tal:

— Jag kommer aldrig att acceptera att demagoger och extremister förstör vårt europeiska sätt att leva. Jag står här redo att leda kampen med alla demokratiska krafter i det här huset, sade von der Leyen efter omröstningen.

Uttalandet gick hem hos svenska partier och von der Leyen hyllades från höger till vänster av Sveriges representanter i Bryssel.

— Det var ett väldigt tydligt ställningstagande för att vi nu stänger dörren mot de högerextrema och ryssvänliga partierna. Nu bygger vi samarbete på det som vi kallar den breda mitten, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) till SvD.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommenterade valet av von der Leyen på regeringens hemsida:

— Ursula von der Leyen har med pragmatism och tydlighet lett kommissionen i fem år med både pandemin och Rysslands krig mot Ukraina. Hennes ledarskap bidrar till stabilitet i en osäker tid. Jag fram emot att fortsätta det samarbetet – för stödet till Ukraina, för ökad konkurrenskraft och för den gröna omställningen, säger statsministern.

Även KD:s nyvalda EU-ledamot Alice Teodorescu-Måwe hyllar valet av von der Leyen, framförallt med tanke på att hon varit en av de främsta förespråkarna av militant globalism och en hård linje mot Ryssland.

— Det visar tydligt att parlamentet är ansvarstagande i en geopolitiskt väldigt ansträngd tid. Det här signalerar enighet och uthållighet, säger hon.

SD:s enda invändning mot von der Leyen tycks vara att hon behövde stöd från gröna partier för att vinna en majoritet. I ett uttalande säger Charlie Weimers, som är SD:s starke man i Bryssel, att han fruktar konsekvenserna av detta.

— Hon blev vald med grönvänsterns stöd. Jag befarar att hon nu kommer att leverera politik till deras favör, säger Charlie Weimers (SD) till SvD.