AFRIKA. USA kommer att utöka sina militära operationer i nordvästra Afrika. Genom byggandet av en ny drönarbas kommer man kunna utföra fler bombningar och spionuppdrag i området som omfattar Libyen, Mali och Nigeria. Återigen anges kriget mot islamister och terrorgrupperingar som anledningen.

drone2-940x551

USA har nu bestämt sig för att man ska investera minst 50 miljoner dollar i en ny militär drönarbas i det afrikanska landet Niger. Den amerikanska militären finns redan idag representerad i landets huvudstad Niamey och delar bas med den franska antiterrorist-gruppen ”Operation Barkhane”.

Den nya basen ska ligga i de centrala delarna av staden Agadez och kommer ge USA stora möjligheter att utöva sin militära makt över området och enligt egen utsago användas för att bekämpa islamistgrupperingar i närliggande länder som Libyen, Mali och Nigeria.

Michelle Baldanza, en talesperson för Pentagon, bekräftar att USA har godkänt byggandet av nya ”landningsbanor, byggnader och infrastruktur”. Hon menar också på att kostnaden minst kommer vara 50 miljoner dollar, men andra uppgifter från den undersökande sidan The Intercept gör gällande att dokument visar en kostnad på minst det dubbla.

Enligt dokumenten ska även denna nya drönarbas blivit kallad för ”USA:s viktigaste nybyggnationen av militär anläggning i Afrika” och kommer vara färdigbyggd någon gång år 2017.

Militära drönare används av den amerikanska militären för spionuppdrag och bombningar av militära samt civila mål. Det finns flera exempel där drönare dödat civila och enligt FN:s rapport dödar amerikanska drönare fler civila än terrorister.

Källa:
US invests $50m in Niger drone base for counterterrorism


  • Publicerad:
    2016-10-01 12:30