USA. Förra veckan hade Johns Hopkings University i USA en debatt mellan general Michael Hayden, tidigare direktör på NSA och CIA, och David Cole som är professor i juridik. Debatten som leddes av Major Garret från CBS, handlade om NSA och balansen mellan personlig integritet och nationens säkerhet.

Under debatten tar David Cole upp ämnet om metadata och dess möjligheter. Metadata kan enkelt beskrivas vara data om data, och ger ingen information om innehållet i sig. Metadata kan samlas om till exempel internet- och telefontrafik. Det betyder att man samlar in information om vem, vart, när, hur och till vem. Under debatten citerar David Cole NSA:s chefsjurist Stewart Baker som har sagt att metadata kan berätta allt om någons liv, och om man har tillräckligt med metadata behöver man inte själva innehållet.

Citatet bekräftas av Michael Hayden som tillägger ”we kill people by metadata”. Han säger dock att man inte gör det med metadatan som diskuteras, det vill säga om samlad metadata om amerikanska medborgare.

Russia Today har tidigare rapporterat att NSA:s metadata hjälper drönare att hitta måltavlor för attacker. Detta är en osäker metod och har rapporterats dödat civila.

Källa:
Use of NSA metadata to find drone targets kills civilians – Greenwald


  • Publicerad:
    2014-05-18 23:55