UTRIKES. USA försöker få den lilla önationen Sri Lanka att säga upp sin vänskap med grannlandet Kina, för att istället alliera sig med USA. Den amerikanska utrikesministern har träffat Sri Lankas president för att lobba fram en ny allians. 

USA:s utrikesminister, Mike Pompeo träffar Sri Lankas president, Gotabaya Rajapaksa. Foto: Twitter.

USA har skickat sin utrikesminister Mike Pompeo till Sri Lanka för att tala med landets president, Gotabaya Rajapaksa om deras relation med Kina. Den lilla önationen har ett gott samarbete med sitt grannland Kina – det är något som USA vill ändra på.

Sri Lanka ligger i Indiska oceanen, söder om Indien. En viktig militärstrategisk plats om man vill kontrollera sjöfart som går från Europa, Afrika och Arabiska halvön till Östasien. Därför har Pompeo valt att besöka landet för att försöka få dem att alliera sig med USA, snarare än Kina.

I ett samtal med president Rajapaksa säger Pompeo att Kina är ett ”rovdjur” som vill utnyttja önationen. Han beskriver att USA skulle kunna vara en ”vän” och en ”partner” till Sri Lanka. Journalisten Tom Fowdy som skriver för Russia Today, synar USA:s illvilliga avsikter .

Fowdy tror snarare att USA främst försöker underminera Kinas trovärdighet som handelspartner, samtidigt som man vill ge USA mer inflytande i närområdet. Han menar att USA inte bryr sig om Sri Lanka egentligen, utan bara är intresserade i utökad makt i området.

Trots amerikanernas närmanden håller Sri Lanka hårt om sina band med Kina. Man fortsätter att hålla sig skeptisk mot västvärldens intressen och ser istället Kina som en viktig försvarspartner, exempelvis mot eventuella aggressioner från Indien.


  • Publicerad:
    2020-10-28 20:40