UTRIKES. Donald Trump meddelar att USA lämnar Världshälsoorganisationen.

Skärmbild: Voat.

Den amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på fredagen att USA kommer att avsluta landets samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO).

Trump gjorde det klar att det finns två politiska huvudskäl till detta. Det ena är att han anser att WHO har misslyckats med att hantera coronapandemin på ett bra sätt. Det andra är att WHO har varit för pro-kinesiskt.

— Därför att de har misslyckats med att genomföra de begärda och väl behövda reformerna kommer vi idag att avsluta våra förbindelser med Världshälsoorganisationen och använda vår finansiering av dem till andra och förtjänta brådskande globala offentliga hälsobehov.

I samma uttalande som han gjorde på fredagseftermiddagen, nämnde Trump också ett antal åtgärder som riktas mot främst Kina. Dessa åtgärder sägs vara ett ”svar” på den kinesiska statens ”beteende”, och rör ett flertal områden: Handelsförbindelser, coronaviruset och Kinas insatser mot protesterna i Hong Kong, vars demonstrantgrupper flera gånger har vänt sig till USA och privata lobbyister för stöd.

Hong Kong har en ny nationell säkerhetslag som ska hindra politisk opposition och kriminalisera rörelser som är motståndare till regeringen, bland annat de USA- och globalistvänliga demonstrationer som blossat upp under senare år.

— Världen lider nu på grund av den kinesiska regeringens överträdelser, sade Trump.

Beslutet att lämna WHO baseras också på att ”världen lider” på grund av WHO:s ovilja att hörsamma amerikanska krav.


  • Publicerad:
    2020-05-30 09:20