UTRIKES. USA bekräftar att de har lämnat in papperen för att lämna WHO i juli nästa år.

Trump vs. WHO. Skärmbild: Youtube.

Den 30 maj meddelade Trump officiellt beslutet att lämna WHO.

Under gårdagen lämnade den amerikanska regeringen in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen (WHO) till FN:s generalsekreterare, rapporterar Nya Tider.

Den amerikanska federationens president Donald Trump har under de senaste månaderna hårt kritiserat WHO för deras hantering av coronapandemin och för att de har varit partiska till Kinas fördel.

Trump sade i april att WHO har satt ”politisk korrekthet före livräddande åtgärder”.

En talesman för FN: s generalsekreterare António Guterres har bekräftat att organisationen fått USA:s besked om att de dra sig ur.

Samtidigt utnyttjar Trump utträdet ur WHO och den sammankopplade kritiken mot Kina genom att nämna orelaterade åtgärder som syftar till att straffa landet. Det gäller handelshinder och Kinas motstånd mot de omfattande USA-stödda protesterna i Hongkong.

WHO ska utsättas för nya granskningar eftersom det nu har visat sig att de i tysthet har ändrat sin offentliga tidslinje för coronaviruset. Numera hävdar WHO att de först fick höra talas om viruset via internet. Tidigare uppgav organisationen upprepade gånger att informationen kom direkt från kinesiska tjänstemän.

Enligt flera rapporter gjordes revideringarna på WHO:s webbplats den 29 juni. Detta gjorde att påståenden stärktes om att det kinesiska ledarskapet länge dolde Covid-19:s existens och att WHO hjälpte dem att göra det, skriver Nya Tider.

Beslutet att inte vara en del av WHO och ge dem skattepengar står och faller med vilken administration som styr USA. Demokraternas 77-årige presidentkandidat Joe Biden har meddelat att han kommer att se till att USA återinträder i WHO på sin första dag i Vita huset om han skulle bli vald i höstens presidentval.

Amerikanerna är säkrare när Amerika är engagerat i att stärka den globala hälsan. På min första dag som president kommer jag att återinträda i WHO och återställa vårt ledarskap på världsscenen”, skrev Biden i ett Twitter-meddelande.

”Sleepy” Joe Biden anser att USA behöver WHO och att WHO behöver ledas av USA. Skärmbild PBS NewsHour/Youtube.


  • Publicerad:
    2020-07-08 10:20