USA. Lagen Daca har sedan dess införande 2012 omöjliggjort utvisning av 700 000 illegala invandrare i USA. När Trump 2017 försökte riva upp lagen uppstod en rättstvist som nu får sitt slut, när HD ogiltigförklarar upprivandet av lagen.

Den 15 juni 2012 genomdrev USA:s dåvarande president Barack Obama lagen Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) vilken ger illegala invandrare, som anlänt till USA som minderåriga, rätt att vistas och arbeta i landet. Lagen har sedan dess genomdrivande skyddat 700 000 illegala invandrare från utvisning.

President Donald Trump gav 2017 en exekutiv order om lagens upphävande och den 5 juni 2017 deklarerade dåvarande justitieministern Jeff Sessions att programmet var upphävt. Sedan dess har en juridisk tvist rörande giltigheten i detta beslut pågått.

I torsdags förklarade USA:s HD med fem domare mot fyra beslutet att riva upp Daca genom att förklara det olagligt. Domslutet rör dock inte lagens innehåll, utan teknikaliteter i proceduren. Chefsdomarens John Roberts röst för ett olagligförklarande kom att avgöra omröstningen.

HD:s beslut har orsakat en häftig debatt inom och kring HD, samt i senaten. HD-domaren och republikanen Clarence Thomas anklagar Roberts och de fyra liberala domarna för att ”lägga sig platt för personliga sympatier” istället för att göra en neutral tolkning av lagen.

Så kallat konservativa republikaner i senaten har riktat skarp kritik mot omröstningen i HD.

— Den här veckan har varit den största besvikelsen i Högsta Domstolen på flera år, kommenterar Josh Hawley, en av republikanerna i senaten.

Tidigare i veckan överraskade domstolen, där en majoritet av domarna är tillsatta av republikaner, med ett domslut som stärker ”hbtqi-personers” ställning på arbetsmarknaden.

Demokrater och andra liberaler uppges dels se domslutet om Daca som en stor seger, dels ha fått ”blodad tand” för ett framflyttande av sina positioner.

Många förespråkar nu öppet en expansion av migrantprogrammet, så att unga illegala invandrare kan ansöka om medborgarskap, inte bara tillfälligt uppehållstillstånd.

Joe Biden, Obamas vicepresident när lagen först genomfördes, har uppgett att han kommer att skydda Daca till varje pris om han blir president.


  • Publicerad:
    2020-06-20 10:10