Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

USA:s smittskyddsexpert: “Covid-19 är utom kontroll i USA”

Av Redaktionen, 2020-07-02
redaktionen@nordfront.se

CORONAKRISEN. Anthony Fauci säger att det dagliga antalet nya smittade i USA kan komma att dubbleras. Viruset kan dock ha utvecklats långsamt under många år. Amerikanska staten skrev hemliga kontrakt om Covid-19-vaccin innan virusets existens offentliggjordes.

Bildkomposition: Annelise Capossela, Axios.

USA:s motsvarighet till den svenska folkhälsomyndighetens Anders Tegnell, den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci, säger att smittspridningen i USA är utom kontroll och det dagliga antalet nya smittade kan komma att dubbleras, rapporterar SVT.

— Jag är väldigt oroad eftersom det här kan bli väldigt allvarligt, säger Fauci.

Enligt rapporter är de nya centra för SARS-CoV-2 delstater som Kalifornien, Texas och Arizona som har rapporterat stora ökningar av antalet smittade.

— Vi har helt klart inte fullständig kontroll på läget just nu, säger Anthony Fauci.

För tillfället anges antalet cirka 40 000 nya smittade personer i USA om dagen. Fauci varnar för att det snart ”kan” handla om 100 000 nya fall per dag – om inte ”stora åtgärder” genomförs.

— Vi kan inte bara fokusera på de områden som har en stor ökning. Hela landet är i riskzonen, hävdar Fauci.

Den stora smittspridningen har eskalerat trots att många stater – till skillnad från bland andra Sverige – införde mycket hårda restriktioner för normal samhällsverksamhet. På flera håll återinförs nu dessa hårda restriktioner, vilka tidigare hade lättats.

Trots de stränga coronarestriktionerna är USA nu ”överlägset hårdast drabbat i världen, sett till det totala antalet döda och smittade”, skriver SVT.

Trump är arg på Kina

Den rapporterade ökningen har fått USA:s president Donald Trump att återigen kritisera Kina.

När jag ser hur pandemin sprider sitt fula ansikte över världen, däribland den enorma skada som den åsamkar USA, blir jag allt argare på Kina.

Spänningarna mellan USA och Kina har ökat på flera fronter under pandemin, skriver SVT.

Kina anklagar Trump för att politisera smittspridningen för att han själv ska få mindre kritik för hanteringen av krisen i USA. Trump och USA har hela tiden velat att Kina hade spelat med mer ”öppna kort” kring viruset.

Covid-19 — ett Covid-13 i Kanada?

Samtidigt gör en kanadensisk vetenskaplig studie från Calgarys universitet gällande att SARS-CoV-2 kan ha utvecklats under flera år; långsamt ända sedan åtminstone 2013.

Arvsmassan hos SARS-CoV-2 har visat sig ha minst 96 procents likhet med ett fladdermus-coronavirus (RaTG13) och cirka 90 procents likhet med pangolin-coronaviruset (Pangolin-CoV).

Det har i tidigare studier föreslagits att det aktuella viruset kan vara en kombination av båda dessa virus och som utvecklades genom en saminfektion i en värd.

Ursprungs-sekvensen som gav upphov till olika varianter och RaTG13 är en av de närmaste släktingarna till SARS-COV-2 virus. Eftersom RaTG13 hittades runt 2013, måste den ursprungliga stammen av Covid-19 som orsakar virus ha funnits redan då.

De tidigare varianterna av viruset binder mycket starkare till hACE2 än den senaste. hACE2 är en mänsklig receptor. Detta innebär att äldre varianter påverkar människor mer, vilket kan slå hål på rapporter eller rykten om att Covid-19 skulle ha skapats som ett ”biologiskt vapen”.

Studien utförd i Calgary har dock inte referentgranskats ännu.

Det biologiska laboratoriet i Wuhan har ägnat sig åt funktionsstudier – Gain-Of-Function (GOF) – av coronaviruset. För detta har labbet fått finansiellt stöd och kompetensstöd från många delar av världen – inte minst från USA eftersom Anthony Fauci enligt Newsweek själv stöttat och finansierat verksamheten under den förre presidenten Barack Hussein Obamas mandatperiod. Detta innebär dock inte att studierna skulle ha haft ont uppsåt.

Därför kan den hårda ordväxlingen mellan Trump och Kinas ledare Xi Jinping antingen vara onödig eller vara ett symptom med helt eller delvis andra politiska orsaker.

NIH skrev hemliga kontrakt med Moderna om Covid-19-vaccin i förväg

USA:s statliga nationella hälsoinstitut (NIH) skrev kontrakt om coronavirusvaccin med vaccinföretaget Moderna redan i december 2019; det vill säga innan coronautbrottet ens offentliggjorts som en sjukdomsepidemi.

Den amerikanska staten har också ett delat ägarskap i rättigheterna till Modernas coronavaccin. Moderna erhåller investeringar från Bill Gates stiftelse. Enligt faktagranskaren på The Statesman finns inga bevis för att Anthony Fauci personligen kommer att tjäna stora pengar på det kommande Moderna-vaccinet, även om samma faktagranskare inte kan visa att motsatsen gäller.

Israel fick virusvarning i november 2019

USA fick underrättelseinformation om virusutbrottet i november 2019, och skickade den vidare till Israel och Nato. Detta rapporterades i Kanal 12 i israelisk tv redan i april.

En månad efter att denna information nått Nato och de allierade regeringarna i Israel och USA, undertecknade USA:s nationella hälsoinstitut med dess NIAID-chef Anthony Fauci vaccinkontraktet med Moderna.

New York Law Journal lobbade i slutet av maj för att det i USA ska bli obligatoriskt att vaccinera sig mot Covid-19 så fort vaccinet finns på marknaden.

Med hänvisning till en gedigen samling av federala och statliga jurister, sade juridisk arbetsgrupp inom New Yorks juristsamfund att det bör vara obligatoriskt för alla amerikaner att ta en COVID-19 vaccination, när denna finns tillgänglig, inklusive de som inte vill ha vaccinet av religiösa, filosofiska eller personliga skäl.

Ett par veckor innan detta gemensamma uttalande från den juridiska lobbygruppen, sade Trumps toppadvokat, de nu 81-årige Chabad lubavitch-juden och advokaten Alan Dershowitz att USA:s konstitution medger att myndigheterna får tvångsvaccinera landets invånare och att detta bör göras.

Ryktena om att flera högt uppsatta politiker och tjänstemän i Donald Trumps administration har stora ägar- och vinstintressen i vaccinindustrin är envisa. De är heller inte orimliga – inte minst på grund av att den federala staten äger delar av de intellektuella och ekonomiska rättigheterna till vissa vaccinprodukter.

Om coronasmittspridningen nu i USA är ”utom kontroll” som Fauci säger, kan detta eventuellt vara goda nyheter för några av de aktörer som ökar sin förmögenhet under coronakrisen och dess ekonomiska implikationer och konsekvenser.


  • Publicerad:
    2020-07-02 14:55