MASSINVANDRINGEN. Systemmedia har rapporterat att en läkare i Örebro har dömts till fängelse för våldtäkt mot en patient, men utelämnade att han är syrier.

Det var den 14 november 2017 som den då 48-årige Suheil Lahdo (19690222-7575) i ett undersökningsrum på en vårdcentral vid Granrisvägen i Örebro utsatte en 23-årig kvinna för handlingar som är att jämställa med våldtäkt. För detta dömde Örebro tingsrätt Lahdo till två års fängelse.

Kvinnan hade känt sig sjuklig och sökt sig till vården på grund av smärtor i sidan och i huvudet samt hjärtklappning. Under ett återbesök fick Lahdo kvinnan att ta av sig sina kläder och med motiveringen att han skulle undersöka hennes underliv så begick han övergreppet som innefattade att han tog på och förde in fingrar i hennes underliv, tog på hennes bröst och slutligen försökte kyssa henne.

Att Lahdo utnyttjade sin ställning som läkare fann rätten särskilt allvarlig, men håller samtidigt nere straffet då de förutsätter att den fällande domen gör att Lahdo inte kommer kunna fortsätta att arbeta som läkare.

Gärningen har så högt straffvärde att annan påföljd än fängelse ej är i fråga. Det förhållandet att Lahdo i en relation patient läkare utnyttjat målsägandens särskilt utsatta situation medför att gärningen ej endast skall bedömas på visst sätt utan den är inom sin brottstyp särskilt allvarlig. Emellertid har Lahdo i följd av vad nu förekommit erhållit problem med att utöva sitt yrke vilket medför att tingsrätten likväl stannar vid minimipåföljden två års fängelse.

I domen framgår detaljer som gör det troligt att kvinnan som läkaren förgrep sig på också är arabisk. Läkaren hävdar nämligen att en av orsaker till att kvinnan skulle ljuga angående detta är för att för sin familj kunna dölja att hon inte är oskuld, vilket rätten inte fann trovärdigt.

Källa:
Örebro TR B1129-18 Dom 2018-05-09


  • Publicerad:
    2018-05-13 10:50