AVSLÖJANDE. Trots att unga tjejer och kvinnliga kollegor i tio års tid vittnat om kommunanställde Patrik Norbergs olämpliga beteende har han lyckats hålla sig kvar både vad gäller arbetet med ungdomar, samt sina politiska förtroendeuppdrag.

Fritidsledaren och socialdemokraten Patrik Norberg. Foton: Facebook.

Det var under sommaren 2018 som en kvinnlig kollega i Timrå slog larm efter ett obehagligt samtal med kommunanställde fritidsledaren Patrik Norberg. Denna ska vid tillfället ha frågat kollegan om hon brukar titta på ”ponnyporr”. När hon svarade nekande på frågan fortsatte han konversationen genom att fråga vilken sorts porr hon då istället brukade titta på. Samma dag ska han även ha kommenterat hennes toalettbesök med orden: ”Hoppas du blir mer villig efter det”.

I samma veva framkom att det under tio års tid varit allmänt känt att han brukar prata sex med kvinnor och flera vittnar om att han haft ett olämpligt beteende i övrigt. Bland annat brukade han fästa blicken på kvinnors bröst och har haft svårt att hålla händerna i styr.

HBTQP-vurmande socialdemokrat
En titt på Patrik Norbergs Facebookprofil vittnar om att han sympatiserar med homolobbyn, är för en generös invandring samt tar ställning för socialdemokratin och mot nationalsocialismen. Han hävdar för övrigt att minst tio procent av de som gått ur skolan inte förstår skillnaden mellan dessa två ideologier.

Bland inläggen förekommer även en hel del sexuella anspelningar. Han delar exempelvis med sig av resultatet av ett ”pervotest” där han landar på full pott, det vill säga 100 procent. Han ”gillar” också den något udda sidan ”James Fjong”.

 

Trots att han, på sin Facebooksida, utmålar sig själv som en populär fadersgestalt och att han har arbetat för rasfrämlingars “integration”, så verkar han dock inte vara särskilt uppskattad som politiker. När Norberg ställde upp i valet för Socialdemokraterna i Timrå kommun 2018 fick han hela 1 personröst – gissningsvis av sig själv.

Vänskapskorruption
Vittnesuppgifterna kring hans olämpliga beteende kommer från olika håll, bland annat från kollegor och de ungdomar som Norberg har jobbat med genom åren. Under hösten 2018 var det också väldigt nära att han skulle förlora sitt jobb. Han varslades om uppsägning, men efter överläggningar med facket backade plötsligt kommunen, trots att den inhyrda konsulten Patrik Edgren, enligt en person med insyn, hävdade att arbetsgivaren med största sannolikhet skulle vinna vid en eventuell prövning i arbetsdomstolen.

— Vi har tydligt markerat vad det är som gäller och det har resulterat i både en varning och en omplacering. Det finns också en handlingsplan och det görs uppföljningar, säger kommunchef Andreaz Strömgren till Sundvalls tidning.

Värt att notera i sammanhanget är att den HR-chef som ville avskeda Norberg lämnade sin anställning i samband med detta. Oklart om detta var en slump eller inte. Omplaceringen av Norberg innebar i vilket fall att han fortfarande kunde fortsätta arbeta med ungdomar. Han fick även behålla sina förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i kommunen. Den slapphänta hanteringen av ärendet var något som fick många att börja prata om vänskapskorruption.

När ordföranden för Socialdemokraterna i Timrå, Lars-Erik Byström, konfronteras med uppgifterna tar han först Norberg i försvar.

— Jag fick veta det här för flera månader sedan. Han kom och pratade med mig, men vi har legat lågt och inte tagit det vidare till styrelsen. Jag har full tillit till honom, säger han i början av april.

I samma artikel insinuerar han även att kvinnorna ljuger:

— Jag tror att det kan vara något annat som ligger bakom det här.

Detta var dock ett uttalande som han tvingades ”pudla” ifrån senare, i samband med att Socialdemokraterna i Timrå startade en egen internutredning kring händelserna. Denna ledde till att Norberg kort därpå uppmanades att lämna samtliga politiska förtroendeuppdrag. Samtidigt meddelade kommunchefen att ett avtal sagts upp vilket innebär att Norberg nu inte längre arbetar med ungdomar.

Patrik Norberg visar öppet att han är en homolobbyist. Foto: Facebook.

Både på ledarplats och i debattartiklar i lokalmedia undrar man nu varför det dröjde så länge innan något hände. Varför krävdes det en artikelserie i lokalmedia innan Norberg till sist entledigades från sina politiska förtroendeuppdrag, samt omplacerades så att han inte längre kan arbeta med unga?

Kommunchefen kommenterar misstankarna om vänskapskorruption så här:

— Timrå är en medelstor kommun där majoriteten har suttit länge vid makten, men jag avstår från att uttala mig om någon slags känsla. Det är inte min uppgift att tolka ett politiskt klimat, men det har genomförts utbildningsinsatser när det gäller politiken.

Hur många chanser får man?
Nordfront har begärt ut den konsultutredning som slog fast att Timrå kommun med stor sannolikhet skulle ha klarat en eventuell process i arbetsdomstolen, men denna vill kommunen inte lämna ut, trots att den kostade skattebetalarna i Timrå kommun hela 17 420 kronor för 8 timmars arbete.

Däremot har Nordfront bland annat tagit del av den anmälan som inkom till Timrå kommun den 3 juli 2018, minnesanteckningar från ett möte mellan Kultur och fritids verksamhetschef Bo Magnusson och anmälaren den 15 augusti 2018, samt Patrik Norbergs bemötande av uppgifterna.

Anmälan gäller inte bara sexuella trakasserier, utan även en allmänt nedsättande attityd, samt slarv vad gäller att utföra arbetsuppgifterna på ett korrekt sätt. Bland annat menar anmälaren att Norberg missat att delge viktig information om barn på ett läger, exempelvis gällande allergier. Norberg nekar till samtliga anklagelser, men erkänner dock att han har ett grovt språkbruk och lovar att bättra sig.

Så småningom utmynnar internutredningen i en varning som Norberg och Jan Eriksson, förvaltningschef, undertecknar den 19 december 2018. Slutorden i dokumentet lyder:

Denna varning har tillkommit i syfte att påminna dig om dina skyldigheter och för att klargöra dem i det fall det förekommit otydligheter eller bristfällig information. Vi utgår från att du i framtiden rättar dig efter denna påminnelse.

Under inledningen av 2019 drar dock artikelserien i lokalmedia igång, saker tar som sagt en ny vändning och i ett annat dokument, daterat den 3 april 2019, delges Norberg att han återigen har misskött sig. Denna gång har han i en SMS-konversation uttryckt sig hotfullt gentemot en kvinnlig kollega.

Arbetsgivaren Timrå kommun kommer ännu en gång fram till att han har brutit mot anställningsavtalet, och återigen talas om att fortsatt misskötsamhet kan leda till uppsägning.

Förhandlingar med facket pågår just nu – ännu en gång – men om denna kommer att leda till att Norberg tvingas avsluta sin anställning hos Timrå kommun, ja, det återstår såklart att se. Nordfront kommer att bevaka detta.

Källor:
Kommunanställd skulle få sparken efter sexsnack och prat om ”ponnyporr” – jobbar fortfarande med ungdomar (Artikelserie i 13 delar)
Val till kommunfullmäktige i Timrå – Personröster
Nytt projekt för integration – han vill samla sångintresserade från världens alla hörn


  • Publicerad:
    2019-05-14 10:52