INRIKES. Natten till måndagen ryckte polisen ut till Stefan Löfvens (S) bostad i Sagerska palatset. Detta eftersom en samling klimataktivister från den vänsterextrema rörelsen Extinction Rebellion samlats utanför och förde oväsen för att ”väcka” honom.

De vänsterextrema klimataktivisterna Extinction Rebellion demonstrerade i Stockholm under helgen. Bilden från ett tidigare tillfälle. Foto: Twitter.

Under natten till måndagen larmades polisen till Sagerska palatset – där Stefan Löfven (S) bor, skriver Expressen.

Det var en samling aktivister från den vänsterextrema klimatkrisgruppen Extinction Rebellion som samlats utanför sossepalatset och som genom att föra oväsen ville försöka ”väcka Löfven”.

Gruppen som bestod av sju till åtta personer hade med sig kastruller, sirener och högtalare för att få den sovande statsministern att vakna.

— Man hade med sig någonting som skramlade och sedan har man ställt sig där och skanderat, säger Ola Österling som är presstalesperson hos Stockholmspolisen till Expressen.

Löfven menar att han inte kände sig hotad och därför anmäldes inget brott.

— Alla demonstrationer, även de som äger rum på natten har ett visst grundlagsskydd, förklarar Österling för Expressen.

Det är dock tveksamt om exempelvis Nordiska motståndsrörelsen – som vanligen behandlas tämligen varierande av polisen även vid tillståndsgivna demonstrationer under dagtid – rönt samma förståelse i en situation där de demonstrerat i närheten av statsministerns bostad om natten.


  • Publicerad:
    2020-11-09 17:40