Färre företag anmäler brott
2024-11-17 15:15
EKONOMI. Världens börser blomstrar och börsbolagen går bra, trots coronapandemin, staternas miljardlån och ökande arbetslöshet.
Under den senaste veckan har ett stort antal av de svenska börsbolagen redovisat sina ekonomiska rapporter för det andra kvartalet, några för det förta halvåret, 2020. För aktieägarna är det en rolig läsning.
Reaktionen på Stockholmsbörsen har inte låtit vänta på sig. Som exempel har Volvos aktie gått upp 3,2 procent. Ericssons aktie upp 8 procent, Swedbanks 3,7 procent och Assa Abloy upp 2 procent.
Efter några stororder på vapen bland annat till USA:s armé, visar också Wallenbergägda krigsmaterialkoncernen Saab en rejäl vinst: 1 114 miljoner kronor före skatt. Trots coronatider är det resultatet till och med bättre än resultatet för motsvarande period i fjol, 1 074 miljoner kronor. Saab omsatte nära 17 miljarder kronor.
Telekomjätten Ericsson kunde, med en omsättning på 55,6 miljarder kronor under perioden, redovisa en nettovinst på 2,6 miljarder. Det är 40 procent bättre än resultatet för samma period förra året.
Volvo har en omsättning på drygt 73 miljarder kronor. Företaget redovisar en förlust på 149 miljoner kronor. Det är dock ett betydligt bättre resultat än vad analytikerna förutspått. Resultatet fick Volvoaktien att lyfta 3,2 procent. Volvo har tagit emot stora statliga krispengar under coronapandemin och samtidigt sparkat 1 250 anställda bara i Sverige.
SKF redovisade ett rörelseresultat om 1 565 miljoner kronor för första halvåret 2020. I ett pressmeddelande om resultatet skriver SKF:s VD och koncernchef Alrik Danielson:
”Våra ansträngningar under årets första sex månader att minska de fasta kostnaderna har … inneburit en minskning av 1 350 tillsvidareanställda och 750 visstidsanställda och konsulter.”
Många av de börsnoterade företagen har mottagit stora stöd från staten i form av lön till permitterade anställda och sjuklönekostnader. Dessutom har statens enorma bankstöd på 500 miljarder garanterat företagen gynnsamma krediter under coronakrisen.
De skattefinansierade bidragen till näringslivet har uppenbarligen försatt både börser och aktieägare i en optimistisk glädjeyra. Huruvida den delas av de hundratusentals arbetare som nu går ut i arbetslöshet är dock tveksamt. Och notan för kalaset går som vanligt till våra barn.