UTRIKES. I den mexikanska staden Cristobal de las Casas, där en Coca Cola-fabrik ligger, har dricksvattnet sinat till den grad att invånarna tvingas släcka törsten med läsk. På grund av detta har fallen av diabetes och fetma ökat markant.

I staden Cristobal de las Casas, i den mexikanska delstaten Chiapas, har dricksvattnet sedan ett antal år legat på en katastrofalt låg nivå. Anledningen är att den otillräckliga infrastrukturen överbelastats av en Coca Cola-fabrik i området, som enligt ett avtal med den mexikanska staten har rätt att använda över en miljon liter vatten varje dag.

På grund av detta har lokalinvånarna blivit tvungna att köpa antingen vatten eller läsk på flaska för att släcka törsten. En flaska vatten kostar 10 pesos, medan en flaska Coca Cola kostar 18 pesos.

Coca Cola är oftast mer lättillgängligt än flaskvatten, varför många väljer läskedrycken. Den ökade läskkonsumtionen har lett till att antalet dödsfall på grund av diabetes har ökat med 30 procent mellan åren 2013 och 2016. Värst drabbat är Tzotzilfolket, av vilka hälften dricker Coca Cola dagligen.

Källa:
Diabetes spike in Mexican town where Coca-Cola used as drinking water, currency & religious offering


  • Publicerad:
    2018-11-16 22:15