RYSSLAND. På grund av USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland vill nu den ryske parlamentsledamoten Igor Zotov förbjuda företagen Coca Cola och Pepsi i landet.

Den ryske politikern Igor Zotov vill förbjuda läskjättarna Coca Cola och Pepsi. Han anklagar dem för att vara huvudsponsorer till anti-ryska partier i USA både på den republikanska sidan och den demokratiska. Han menar även att ett förbud mot de båda företagen skulle gynna inhemska dryckesproducenter.

Vidare anser han att läskedryckerna som de båda amerikanska företagen säljer är dåliga för människors hälsa och därav negativt för den ryska folkhälsan.

Om Igor Zotov får sin vilja igenom kommer det slå hårt mot Pepsi som verkat längst på den ryska marknaden, ända sedan 1971. Förra året var Ryssland Pepsi:s största marknad med 7 procent av försäljningen. Coca cola har fyrdubblat sin försäljning i Ryssland under 2000-talet men ligger betydligt efter konkurrenten Pepsi. Under 2013 låg deras försäljning på drygt 1,5 procent.

Lobbyisten Dmitry Petrovs från Union of Soft Drink Producers berättar för en rysk tidning att förslaget om att förbjuda Coca Cola och Pepsi kan leda till underskott av läsk i Ryssland eftersom de står för 40 procent av läsktillverkningen.

Han menar även att de kan leda till mindre skatteintäkter och en viss ökning av arbetslösheten.

Källa:
‘Can Pepsi, Coke’: Russian MP asks govt to ban US sodas as counter-sanction measure


  • Publicerad:
    2015-06-28 17:50