MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det norsk-svenska metalbandet Borknagars titelspår från deras uppkommande album Winter Thrice.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Borknagar, som grundades 1995 av norrmannen Øystein Garnes Brun, är ett av Norges mest uppskattade och innovativa band som har sitt ursprung i det tidiga 90-talets norska black metal kultur.

Bandet spelar en folk och vikinginspirerad metal med progressiva inslag, med både vanlig sång likväl som så kallad “growling” och texter med främst filosofiska, vetenskapliga och naturromantiska teman.

Med deras senaste utgivna album Urd (2012) gjorde en av bandets gamla sångare, Simen Hestnæs, en för fansen efterlängtad comeback på bas och sång. Det senare en uppgift han delade med bandets huvudsångare, svensken Andreas Hedlund (Vintersorg) samt bandets keyboardist Lars A. Nedland. Hestnæs är en mycket hyllad sångare som är känd främst under sitt artistnamn ICS Vortex samt för att tidigare har spelat bas och sjungit vissa delar för världens kanske största black metal band Dimmu Borgir.

I januari kommer bandets tionde album, Winter Thrice, att släppas, vilket markerar ännu en efterlängtad comeback: Nämligen bandets ursprunglige sångare Kristoffer Rygg, även känd som Garm och som kommer hoppa in som gästsångare på två låtar. Detta innebär att albumet kommer att presentera inte mindre än fyra olika sångare, något som är väldigt ovanligt i dessa musikaliska sammanhang och som förhoppningsvis kommer leda till en unik och fördjupad musikalisk upplevelse.

Namnet på albumet, Winter Thrice, syftar på Fimbulvinter, den tre år långa vintern som enligt fornnordisk mytologi ska föregå Ragnarök.


  • Publicerad:
    2016-01-01 20:00