MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Storebror med Electric Banana Band.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Trazan Apansson och Banarne, eller Lasse Åberg och Klasse Möllberg som de egentligen heter, känner nog de allra flesta till från barnprogrammet som sändes på SVT från 1976 till 1978. Dessa Tarzan-inspirerade herrar blev en stor succé hos de yngre tittarna. Men programmet lockade inte bara yngre tittare, här fanns även mycket intressant för de äldre tittarna. Ofta vävdes samhällskritik och politisk satir in i programmen och låttexterna till musiken som framfördes i barnprogrammet. Något som nu i efterhand ibland visar sig träffa mitt i prick.


Men när serien skulle sändas i repris 1979 hade de inspelade banden raderats av misstag. Åberg och Möllberg bestämde sig då för att skapa en ny serie med det välbekanta djungeltemat. Denna gång bildades även Electric Banana Band 1980 som husband till serien med gitarristen Janne Schaffer, ”Zebran”, i spetsen. När mångsysslarna Åberg och Möllberg svidade om från höftskynken och apdräkt för att spela musik i bandet förvandlades de till pseudonymerna Tigern och Liarne.


Veckans låt är från albumet Livet i regnskogarna med Electric Banana Band and the Banettes och kom ut 1984. Årtalet i sig är en intressant detalj, inte bara för sammanträffandet för utgivningsåret, utan även för att årtalet nämns i texten som en flört till George Orwell välkända roman om samhällsövervakning, 1984.

Låttext:

Akta dig för storebror
Han ser mera än du nånsin tror
TV’n pejlas in i kväll
Du är kanske kriminell

Hur har det kunnat bli så kallt
Storebror vet inte allt
Skratt och regn en doft av klöver
Det är sånt som vi behöver
…inte pejling

Storebror bevakar oss
Datalistan hittar oss
Ingen dag utan en lag
Åtta skivor bröd per dag

Hur har det kunnat bli så kallt
Storebror vet inte allt
Kärlek, skratt en doft av klöver
Det är sånt som vi behöver
…inte lagar

Moms på dill och skatt på skratten
Kylig muzak hörs i natten
Polyester och akryl
Plasta in varenda pryl

Hur har det kunnat bli så kallt
Storebror vet inte allt
Kärlek, skratt en doft av klöver
Det är sånt som vi behöver
…inte muzak

Akta dig för storebror
Han ser mera än du nånsin tror
Nineteenhundredeightyfour
Verkar som det var igår


  • Publicerad:
    2018-11-09 20:00