Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: Ulver – Østenfor sol og vestenfor maane

Av Redaktionen, 2018-03-30
redaktionen@nordfront.se

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det norska black metalbandet Ulver med låten ”Østenfor sol og vestenfor maane”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Ulver bildades i Oslo 1993 av den då blott 16-årige Kristoffer Rygg. Vid det laget hade vissa norska black metalband börjat tröttna på den ganska enkelspårigt satanistiska imagen inom scenen och därför börjat utveckla en mer urnordisk och hednisk sådan, vilket bland annat innebar att många band också börjat skriva texter på norska istället för engelska.

Ulver var dock det första bandet som tog ännu ett steg genom att blanda in nordiska folkmelodier, akustiska instrument och stämningsfull sång i sin black metal på ett väldigt påtagligt sätt.

Idag finns många band som gör den typen av musik, men när Ulver 1995 släppte sitt debutalbum Bergtatt var detta något nästintill revolutionerande. Albumet, som idag fått något av en kultstatus i black metal scenen, hyllades redan då av både recensenter och andra musiker för den välskrivna och innovativa musiken. Särskilt uppmärksammad blev Kristoffer Rygg, eller Garm som han kallade sig, för sin stämningsfulla, ljusa sång som skapade en skarp kontrast mot den aggressiva musiken – något som gjorde Bergatt till ett album som gav black metal en helt ny atmosfär. Än mer imponerande är det när man betänker att bandets medlemmar endast var i övre tonåren när de spelade in sitt debutalbum.

Debutalbumet följdes året efter upp av det helakustiska albumet Kveldsanger, som revolutionerade den norska black metalscenen ytterligare. Nu hade man helt gjort sig av med distade elgitarrer och snabba trummor för att endast nyttja akustiska instrument såsom gitarr, cello och flöjt. Garm bytte också ut sin ljusa och stämningsfulla sång mot en betydligt mörkare baryton – utan att kvalitén blev lidande. Kontrasten mellan sången på Bergtatt och Kveldssanger har ofta framförts som ett bevis på Garms enorma kapacitet som vokalist.

Veckans låt Østenfor sol og vestenfor maane är första spåret på Kveldssanger och även namnet på en traditionell norsk saga som skrevs ned av Peter Christen Asbjørnsen när han under 1800-talet reste runt och samlade in det norska folkets berättelser.. Musiken är mörk, akustisk och minimalistisk likt de övriga låtarna. Till toner av gitarr och cello återupprepar Garm låtens korta textrad om och om igen:

Østenfor Sol og vestenfor Maane
Dit kommer du sent eller aldri
Til Verdens Ende bærer det

Efter Kveldssanger återkom Ulver med albumet Nattens Madrigal – Aatte Hymne til Ulven i Manden, där man istället för att fortsätta på den akustiska utvecklingen valde att spela rakt igenom rå och hård black metal. Detta blev Ulvers sista album som black metalband, då Garm med Ulver istället kom att göra mer experimentell och elektronisk musik, med några få inhopp som gästsångare i diverse metalband – senast med en efterlängtad comeback i sitt forna band Borknagar.

Läs även Dennis Hoppers kulturartikel om Ulver och deras så kallade black metal-triologi HÄR.


  • Publicerad:
    2018-03-30 20:00