MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten ”Häxjakt” med vikingarockbandet Völund smed.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då Julius Blombergjulius.blomberg@nordfront.se

Völund smed är ett välkänt svenskt vikingarockband som bildades 1993 i Eskilstuna. Redan samma år släppte bandet sin debutskiva ”Runor” men kort därefter valde bandets gitarrist Peter att lämna bandet i samband med att han brutit handen och därför haft ett längre uppehåll. Deras andra skiva ”Varg” spelades in och kom ut 1996 men kort därefter valde näste man att lämna bandet på grund av att media nu börjat måla upp bandet som ”rasistiskt”. Det dröjde efter detta inte länge innan bandet dessvärre splittrades.

Efter ett längre uppehåll gjorde dock bandet comeback på Kuggnäsfestivalen 2005 som ”hemligt band”. Detta blev en mindre succé varför man även valde att fortsätta spela tillsammans, även om banduppsättningen har hunnit att förändras ett par gånger till sedan dess. Bland annat så har Pluton sveas sångare Joakim Karlsson tagit över rollen som gitarrist efter Esa Rosenström.

Veckans låt ”Häxjakt” var en av bandets större framgångar under 90-talet och fanns med på deras andra skiva. Låten tros handla om människors vilja till att döma trots bristen på bevis eller kunskap. En annan tolkning är att den handlar om svenskars oförmåga att tänka själva när ”gammelmedia” presenterar sin variant av sanningen.

Låttext:
Häxjakt


  • Publicerad:
    2014-04-25 20:00