HOMOLOBBYN. Allt färre verksamheter väljer att ”HBTQP-certifiera” sig. En tredjedel av de verksamheter som idag måste förnya sina certifikat kommer inte att förnya dem. 

Arkivbild.

Verksamheters intresse för att bli ”HBTQP-certifierade” minskar. En tredjedel av de verksamheter som idag måste förnya certifikatet väljer att avstå.

Certifikatet innebär i praktiken RFSL åker ut till verksamheterna och indoktrinerar dem i ”normkritik, sexualitet och kön” enligt homolobbyns propaganda. För tillfället har omkring 500 olika verksamheter i Sverige denna certifiering, detta antalet är däremot på nedgång.

I år måste 100 av verksamheterna förnya sina certifikat och en tredjedel av dessa väljer att avstå. Även efterfrågan från nya företag att få certifieringen minskar. Pär Viktorsson Harrby, verksamhetschef på RFSL, tror att minskningen delvis kan bero på att företag är ekonomiskt pressade under pandemin.

Priset för att 50 anställda ska få HBTQP-utbildningen är omkring 240 000 kronor. Därför antas priset vara en bidragande orsak till det minskade intresset.

— Vi är oroliga för att färre kommer att prioritera att ta in hbtqi-certifiering. Vi har sett en nedgång bland dem som anlitar oss i år jämfört med tidigare, säger Viktorsson Harrby till SVT Nyheter.

Istället väljer en del verksamheter att hålla sina egna HBTQP-utbildningar, det gäller exempelvis lasarettet i Enköping samt Barn och ungdomspsykiatrin. Barn och ungdomspsykiatrin i Örebro berättar att det skulle kosta dem 350 000 kronor att utbilda 180 personer.


  • Publicerad:
    2020-08-23 11:45