SJUKVÅRD Spridningen av apkoppor klassas nu av Världshälsoorganisationen som ett internationellt nödläge, som är den högsta klassningen. Bara två andra sjukdomar, Covid och Polio har samma klassning.

WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus höll under lördagen en presskonferens i Genève där han förklarade spridningen av apkoppor som ett internationellt nödläge. Det är sjunde gången sedan 2009 WHO använder klassningen, senaste gången man utfärdade klassningen var under Covid-19-pandemin.

Klassningen används för att signalera till regeringar att samarbeta och tillsätta mer resurser för att begränsa smittspridningen. De åtgärder som finns listade är till exempel införa reserestriktioner eller att sätta människor i karantän.

För en vecka sen rapporterade Nordfront att antalet fall i Sverige ökat till 58 registrerade fall. Nu, en vecka senare, är de registrerade fallen 77. Samtidigt har sex nya länder rapporterat in sina första fall, enligt Ghebreyesus.

"Stigmatisering lika allvarligt som viruset"

Den största andelen smittade är homosexuella män, speciellt sådana som ligger runt, enligt WHO. Därför är det viktigare än någonsin att inte ”stigmatisera eller diskriminera” de personer som smittats med apkoppor.

– Stigmatisering och och diskriminering kan utgöra lika stor fara som vilket virus som helst, sa Tedros Ghebreyesus, under presskonferensen.

Samtidigt oroas sjukvården inför homolobbyns så kallade ”pridevecka” i början av augusti. Man räknar med att antalet fall av apkoppor kommer skjuta i höjden ännu mer under den.