SVERIGE Regeringen och svenska myndigheter har tappat all respekt för yttrandefriheten. Detta enligt en av Sveriges främsta yttrandefrihetsexperter.

Det är journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som i ett debattinlägg på DN skriver om hur svenska myndigheter allt mer har börjat tappa respekten för yttrandefriheten. Funcke, som vid flera tillfällen konsekvent stått upp för yttrande- och pressfriheten, noterar oroväckande att svenska medborgares fri- och rättigheter dras in godtyckligt och illegalt.

Funcke skriver dels om hur Polismyndigheten under hösten 2023 i strid mot grundlagen nekade en rad allmänna sammankomster där koranen skulle eldas. Polisen framhärdade dessutom att neka tillstånd trots en rad domstolsbeslut som skulle tvinga dem att vika sig.

På samma sätt kritiserar han hur kommuner, statliga myndigheter, privata vårdhem och regioner agerade under den så kallade coronapandemin:

De vägrade att lämna ut uppgifter till bland andra journalister med hänvisning till bestämmelser som inte var tillämpliga bland annat med hänvisning till landets säkerhet och när de lyckades hitta rätt bestämmelse toktolkade de den till sekretessens fördel. Även repressalieförbudet i reglerna om meddelarfrihet överträddes och hårdragna anvisningar till anställda innebar en kränkning av deras yttrandefrihet.

Han nämner också att Mediemyndighetens infört en ny praxis där man börjat neka webbtidningar utgivningsbevis. Bland annat ska webbtidskriften Extrakt som ägs av forskningsrådet Formas, samt Läget som journaliststudenterna vid Stockholms universitet (JMK) producerar, ha nekats grundlagsskydd.

”Mediemyndigheten agerar i strid med lagstiftarens intentioner med det frivilliga utgivningsbeviset”, skriver Funcke och tillägger att SVT, SR och UR nu bara kan ”hoppas att denna nya praxis inte ska smitta av sig och tillämpas på deras webbpubliceringar”.

Enligt Funcke har myndigheter i Sverige visat sig vara ”oroväckande lyhörda för politiska signaler” och han anklagar dem för att låta sig både påverkas och styras av uttalanden och signaler om lagändringar från statsråd.

”Myndigheterna tar sig friheter de inte har, inte bör få men förväntar sig och sannolikt dessvärre kommer att få”, avslutar Funcke artikeln.