HISTORIA. En 1 600 år gammal runsten har upptäckts i norska Rakkestad. Stenen kan ge nya kunskaper om de fornnordiska språken.

En runsten från 400-talet har upptäckts i norska Rakkestad. Stenen, som varit en del av en trappa och efter rivningen av byggnaden använts som en bänk, kan ge nya kunskaper om de fornnordiska språken.

Det hela uppdagades då Olav Schie, som tillsammans med hustrun Randi haft stenen hemma på gården, under förra hösten lade märke till några underliga streck på stenens ovansida. Olav tog upp detta med sin granne, som rengjorde den del av stenen där strecken fanns och tog några foton. Bilderna skickades sedan in till lokaltidningen, vilket ledde till att ett forskarteam från Norges kulturhistoriska museum åkte till Rakkestad och scannade in stenens ovansida.

Forskarna kunde senare konstatera att det var en äkta runsten man funnit. De tecken man scannat in på stenens ovansida betyder enligt forskarna ”Lu iralaR raskaR runuR”, vilket betyder ”Hogg runer, dyktige runemester”. Det är enligt forskarna den första gången man stöter på ordet ”dyktig” i en inskription från fornnordisk tid.

Under tisdagen var forskarna tillbaka, denna gång för att vända på stenen och scanna in den sida som legat vänd nedåt. Även på den sidan finns en inskription, som nu ska översättas och analyseras.

Källor:
Fant 1600 år gammel runestein i Rakkestad
Kaffe-steinen forbløffer forskerne


  • Publicerad:
    2018-10-10 23:35