KULTURMARXISM. Så kallade ”forskare” har kommit fram till en ny tolkning av runinskriften på en av världens mest kända runstenar, Rökstenen. Enligt dem ska texten handla om ”klimatångest”.

Den vikingatida Rökstenen har av ”forskare” fått en ny tolkning – runinskriften handlar om ”klimatångest”. Foto: Bengt Lundberg (CC BY 2.5).

SVT skriver idag om hur en av världens mest kända runstenar, Rökstenen, fått en ”ny tolkning av forskarna”. Rökstenen restes förmodligen under första halvan av 800-talet, under Vikingatiden.

Stenen utgörs av ljusgrå finkornig granit och är närmare fyra meter hög och ristad på alla fyra sidorna. Den är ristad med en tidig form av fornnordiska och sägs vara startpunkten för den svenska litteraturens historia, då den är det äldsta bevarade litterära verket i svensk litteratur.

Man har tolkat stenen att handla om bland annat goterkungen Teoderik den store som efter utdragna strider år 493 blev härskare över det Västromerska riket.

Nu har ”forskare” kommit fram till en ny tolkning av den gamla runinskriften, nämligen att den handlar om ”fruktan för en katastrof kopplad till väder och klimat”. Redan vikingarna ska alltså ha haft ”klimatångest”.

På sociala medier hånas den nya tolkningen:

Källa:
Ny tolkning av världens mest kända runsten


  • Publicerad:
    2020-01-10 00:10