USA. Skådespelerskan dömdes till 18 års fängelse efter att ha tillverkat eget gift och skickat med giftet i tre brev. En av mottagarna till breven var president Barack Obama.

Ett så kallat "mugshot" på skådespelerskan.

Ett så kallat ”mugshot” på skådespelerskan.

Den amerikanska skådespelerskan Shannon Richardson dömdes nyligen till 18 års fängelse efter att ha postat brev innehållandes dödligt gift. Hennes offer var president Barack Obama, New Yorks judiske borgmästare Michael Bloomberg och Mark Glaze, ledare för Mayors Against Illegal Guns. Bloomberg har tidigare gjort sig känd som vapenmotståndare och är grundaren till Mayors Against Illegal Guns.

I breven gick det att läsa hot om vad som skulle hända med mottagarna om vapenlagarna skärptes och avsändaren därmed skulle bli av med sitt vapen. Förutom hot så innehöll breven giftet ricin. Ricin är ett dödligt gift som finns naturligt i ricinväxtens frön, men går även att framställa på annat sätt. Den genomsnittligt dödliga dosen ligger på 0.2mg/kg vid injicering eller inhalering, vilket gör det dubbelt så giftigt som kobrans gift. Enligt åklagarna ska Richardson ha beställt ingredienser på internet för att själv framställa giftet.

Strax efter att Richardson postat breven gick hon till polisen och anmälde sin man för brottet. Mannen greps av polisen, men då paret vid tillfället låg i skilsmässa riktades misstankarna snart mot frun. I december erkände hon sig skyldig till att ha tillverkat och skickat breven. Under rättegången vädjade hon till domaren om ett milt straff eftersom hon är mamma till sex barn.

Källor:
Shannon Richardson gets 18-year jail term for posting ricin
Postade gift till Obama – döms till 18 års fängelse


  • Publicerad:
    2014-07-17 20:00