1984. ”Chippade” personer ser sig ofta som pionjärer. De menar sig själva styra över den idag begränsade informationen i de icke-kommunicerande implantaten. Men vad händer när chippen blir ”smarta” – och kan spåras?

Bild: Westonweb.ca (Bing Creative Commons).

6 000 svenskar har istället för nycklar, passerkort och biljetter ett mikrochipp – på fackspråk en så kallad NFC-läsare eller RFID-läsare – insatt i sin hand. Dessa ”chippade” personer brukar benämnas grinders.

Begreppet syftar på personer som fått teknik inopererad i sin egen kropp av andra än direkt medicinska skäl. Att man har en pacemaker gör en inte till grinder.

Listan över användningsområden för sådana här implantat tros kunna förlängas väsentligt framöver. Chippet har ett riskorns storlek och på handen märks bara en liten välvning utåt i huden mellan tummen och pekfingret.

— Utvecklingen har gått snabbt. Från stora datorer till mobiler och Apple watch på handleden. Chipimplantat är bara nästa naturliga steg, säger chippade Hanna Hörwing, 22 till Sydsvenskan.

Hon studerar till ingenjör i Lund och fick sitt implantat insatt förra året, efter en föreläsning och ett ”chippingevent” i Lund.

Nu kan hon öppna dörrar med smarta lås och låta SJ-kontrollanter läsa av biljetten – bara genom att sträcka fram sin hand.

— Jag tycker att det är jättecoolt, och ju fler som chippar sig desto fler användningsmöjligheter kommer det få. Drömscenariot är att slippa alla nycklar och betalkort.

”Det finns inget att oroa sig för”
Tekniken har sedan länge nyttjats för att märka och spåra husdjur. Chippen är i sig själva passiva och aktiveras först när man håller handen mot en elektronisk enhet.

Detta tar Hanna som täckning för att tekniken är riskfri.

— Det kan inte användas för spårning eller övervakning, så det finns inget att oroa sig för, säger hon.

Den nu 49-åriga ingenjören och ”grindern” Magnus Timmerby blev för sex år sedan en av de allra tidigaste ”chipparna” i landet. Det var då mainstreammedier började skriva om ”den begynnande biohackingrörelsen”.

”Biohacking” definieras som ”ett experimenterande och labbande med levande organismer – utanför de traditionella forskningsmiljöerna – ofta i syfte att förbättra och optimera den mänskliga kroppen”.

Företeelsen ”inopererande av microchip i människokroppen” sägs ofta utgöra en förgrening inom biohackingkulturen, som i sig ofta beskrivs som en motrörelse mot elektroniska informationsjättar som Facebook, Google och Apple.

Ingenjören Magnus ser dagens grinders som pionjärer:

— Det finns alltid några som är early adopters [tidiga adoptanter] och jag tycker att det är kul att ligga i framkant. Vi gör världen en tjänst genom att testa, hitta problemen och diskutera de etiska frågorna, säger han.

”Gränsen mellan människa och maskin kommer gradvis kommer att suddas ut”
Magnus har ett chip inopererat i vardera hand. I det ena implantatet har han sitt visitkort, som var och en med en ”smart telefon” kan scanna av. Samma chip har även en LED-lampa med blinkfunktion.

— Ärligt talat är chippen ännu inte jätteanvändbara. För mig är det konceptet som är det intressanta, signalen om vad som väntar i nästa generation, påpekar han och fortsätter med att beskriva en framtid där implantat ”skulle kunna mäta blodtryck och temp och skicka data online till behandlande läkare.

Men Magnus tror även på ännu mer omvälvande förändringar:

— I framtiden kommer vi att kunna ha internet kopplat direkt till hjärnan och gränsen mellan människa och maskin försvinner.

”Etiska risker finns”
Men nu talar vi alltså inte längre om passiva tekniska hjälpmedel utan smarta digitala, som kan kommunicera – och därmed även spåras och styras. Hur ser Magnus på det?

— Jo, så visst finns det etiska risker. Just därför är det viktigt att vanligt folk experimenterar med tekniken på det här sättet, så att det inte bara blir försäkringsbolag som vill kontrollera din hälsa eller stater som vill övervaka befolkningen, som styr utvecklingen. Vi måste demokratisera tekniken så att fler förstår hur den fungerar och kan användas.


  • Publicerad:
    2020-10-13 06:35