USA Robert F Kennedy Jr har meddelat att han drar sig ur det amerikanska presidentvalet. Nu uppmanar han sina väljare att rösta på Donald Trump.

Den amerikanske politikern Robert F Kennedy Jr meddelade ursprungligen sin intention att ta hem Demokraternas kandidatur till årets presidentval. Då partiet valde att satsa på den sittande presidenten Joe Biden valde Kennedy att istället ställa upp som fristående kandidat.

Allt sedan dess har han uppvaktats av Republikanernas kandidat Donald Trump, som velat samarbeta med Kennedy eftersom han i många frågor står närmare Trump än Demokraterna. Under natten till lördagen svensk tid kom också beskedet: Kennedy hoppar av presidentvalet och stödjer Trump.

Detta meddelades under ett av Trumps valmöten i Glendale i Arizona, där Trump plötsligt presenterade Robert F Kennedy Jr till publikens stora jubel.

Sedan kom ett kort anförande från Kennedy där han förklarade att han haft många samtal med Trump där han kommit fram till att de båda är överens om många saker.

— Till min förvåning upptäckte jag att vi är överens i många nyckelfrågor, sa Kennedy.

Exakt hur detta kommer att påverka presidentvalet är oklart då siffror för vilket stöd Kennedy har bland väljarna är svåra att få tag på. Medströmsmedia har skrivit att hans stöd är på omkring 5 procent medan Kennedy själv har hävdat att det är betydligt starkare i vissa delstater och att medströmsmedia medvetet har gjort allt för att ge hans kandidatur så lite uppmärksamhet som möjligt.

Att en Kennedy nu stödjer en republikansk kandidat ses som uppseendeväckande då hans far Robert F Kennedy och farbror, den tidigare presidenten John F Kennedy, är några av de mest kända demokratiska politikerna i amerikansk historia. Stora delar av Kennedysläkten valde också tidigt att stödja Biden istället för Robert F Kennedy.

Robert F Kennedys hjärtefrågor har varit att rädda den amerikanska medelklassen men också att ta ifrån läkemedelsindustrin deras makt över samhället. Han är också en känd vaccinkritiker och en förespråkare av fred i Ukraina.