UTRIKES Samtliga medlemsländer i Nato måste godkänna en ansökan från ett nytt medlemsland. Men Slovakiens premiärminister Robert Fico säger nu att han kommer att blockera en Nato-expansion i Ukraina så länge han har makten.

Det var under söndagen som Slovakiens premiärminister Robert FIco intervjuades i slovakisk tv och fick frågor om kriget i Ukraina. Många Nato- och EU-länder anser att kriget är nödvändigt för att säkra ett ukrainskt medlemskap i Nato, men detta säger Fico att han kommer att sätta stopp för.

— Så länge jag är premiärminister i Slovakien kommer jag att leda lagstiftarna, som jag har kontroll över som partiledare, till att aldrig gå med på Ukrainas medlemskap i Nato, sade Fico.

— Ukrainas inträde i Nato skulle utgöra en bra grund för ett tredje världskrig.

För att ett land ska kunna ansluta till Nato behövs att samtliga 32 medlemsländers parlament röstar ja till ansökan. Förutom Slovakien har även Ungerns premiärminister Viktor Orban uttryckt att han inte är positivt inställd till ett ukrainskt Natomedlemskap. Orban har förutom Rysslands invändningar även kritiserat behandlingen av den ungerska minoriteten i Ukraina sedan den Natostödda Maidankuppen 2014.