Om legaliseringen av barnvåldtäkter i Irak
2024-11-15 20:30
REGIMFÖRTRYCK. Antalet väckta åtal för hets mot folkgrupp har ökat. Nu åtalas fjorton gymnasieelever för ett skämtsamt upptåg.
Fjorton gymnasieelever i Stockholm åtalas för hets mot folkgrupp.
En av skoleleverna hade tagit ett gruppfoto där kamraterna på skämt gjorde en så kallad ”nazisthälsning”. Bilden spreds senare i slutna grupper på sociala medier.
Ungdomarna polisanmäldes efter att en annan elev skvallrat för skolans rektor. I förhör har de sagt att de skämtade och att de inte visste att det kunde vara brottsligt att göra som de gjorde.
Åklagare Eugen Alm säger att okunskap om lagen inte är ett försvar.
— Som huvudregel kan man säga att det inte är ett tillräckligt försvar för en gärning att säga att man inte visste att det var olagligt, säger Alm.
Ett problem med lagen om ”hets mot folkgrupp” är att den är en så kallad gummiparagraf där det inte finns tydligt definierade handlingar och situationer som man på förhand med säkerhet veta är olagliga.
Handlingens eventuella brottslighet avgörs därför efter hand, vilket försvårar en anpassning av ens handlingar till statens krav.
Sedan år 2016 har antalet åtal som väcks för hets mot folkgrupp ökat.
Magnus Rambäck som är åklagare på utvecklingscentrum i Malmö säger att det är den vanligaste typen av åtal för särskilda hatbrottsåklagare i landet.
— Paragrafen om hets mot folkgrupp har kommit att tillämpas i väldigt stor utsträckning sedan det blev vanligt med chattforum eller andra typer av sociala forum, säger Rambäck.
Källor:
14 gymnasieelever åtalas efter nazisthälsning
Åtal för hets mot folkgrupp ökar