USA. Nyligen godkände delstatsparlamentet i Oklahoma, USA, ett lagförslag som skulle innebära att utförandet av aborter kriminaliseras. Nu är det bara delstatens guvernör som ska skriva under lagförslaget innan det kan bli verklighet.

Att utföra godtyckliga aborter kan bli förbjudet i delstaten Oklahoma, USA. Nyligen godkände delstatens parlament ett lagförslag som innebär att den som utför en abort kan få upp till tre års fängelse. Enda gången det ska vara tillåtet att utföra en abort är om det är i syfte att rädda livet på modern.

Men innan lagförslaget kan bli verklighet så måste delstatens guvernör, tillika republikanen, Mary Fallin antingen lägga in sitt veto eller skriva under lagförslaget annars går det igenom automatiskt. Guvernör Fallin har ännu inte beslutat sig för om hon ska skriva under eller ej då hon uppger att hon behöver tid för att gå igenom lagförslaget.

Hon har sammanlagt fem arbetsdagar på sig att godkänna eller lägga in sitt veto mot förslaget annars går det igenom automatiskt. Centret för reproduktiva rättigheter som förespråkar abort har uppmanat Fallin att lägga in sitt veto då dem hävdar att det är en ”grundläggande mänsklig rättighet” att mörda ofödda barn.

Nu återstår det att se ifall förslaget blir verklighet eller om inblandning från federala myndigheter och lobbyorganisationer sätter käppar i hjulet.

Källa:
Oklahoma Lawmakers Pass Bill To Jail Abortion Doctors


  • Publicerad:
    2016-05-20 17:35