AUKTION. Nationalsocialistiska actionfigurer som ska ha producerats mellan åren 1935-1944 säljs nu på auktion i England.

Den brittiska tidningen The Mirror skriver om dessa ”must have”-figurer från det nationalsocialistiska Tyskland. En av dem visar Adolf Hitler som uppges ha en justerbar högerarm så att han kan utföra segerhälsningen. Den andra figuren ska enligt tidningen vara hans fru, Eva Hitler (Braun), men då hon var ganska okänd för allmänheten vid den här tiden kan figuren möjligen föreställa någon annan kvinna.

I en annan samling finns SA-aktivister och en högkvartersbyggnad, ”Bruna huset” i München. En av de två figurerna som på bilden hälsar de marscherande SA-medlemmarna ser ut att vara Rudolf Hess.

Nationalsocialisternas högkvarter är gjort i trä och figurerna av sågspån och gips. The Mirror skriver att figurerna är ömtåliga och att få har överlevt. Hitler-samlingen såldes för närmare 60 000 kronor och högkvarterssamlingen med de marscherande SA-aktivisterna gick för 12 000 kronor.

Adolf-2172769

Para-military-Nazi-Brown-shirts-toys-2172770

Källa:
Adolf Hitler action figure with adjustable saluting arm sold at auction


  • Publicerad:
    2013-08-16 23:14