BROTT. En afrikansk serievåldtäktsman har blivit häktat med hjälp av DNA-bevis. Afrikanen är nu misstänkt för minst en överfallsvåldtäkt, flera fall av våldtäktsförsök samt människorov. 

Polisens fantombild på gärningsmannen. Foto: Polisen.

Efter en längre tids spaning har polisen häktat en misstänkt man som kan knytas till en av överfallsvåldtäkterna i Rågsved förra året. Polisen topsade 200 män i Rågsved i jakten på DNA.

I ett pressmeddelande informerar polisen att mannen är misstänkt för människorov och tre våldtäktsförsök på Södermalm, samt att han kan bindas till en av överfallsvåldtäkterna i Rågsved sommaren 2019 med hjälp av DNA-bevis.

Polisen uppmärksammade afrikanen i oktober i år när tre kvinnor utsattes för våldtäktsförsök på Södermalm i Stockholm. En av dem blev dessutom utsatt för människorov. Det första överfallet och våldtäkten afrikanen gjorde skedde den 10 mars bakom Rågsveds Centrum.

Sedan blev två kvinnor överfallna på samma dag, den 31 mars och på samma adress, Bjursätragatan. Som tur var för kvinnorna blev mannen skrämd av förbipasserande. Men serievåldtäktsmannen gav inte upp. Den 7 juli överföll han återigen en kvinna vid hennes port, på Bjursätragatan, där han hotade henne med en kniv och våldtog henne.

Polisen misstänker att gärningsmannen stått vid tunnelbanan och valt ut sina offer för att sedan följa efter dem och gå till attack. Med hjälp av DNA-bevisning från den senare våldtäkten, kunde man identifiera afrikanen och på så vis binda honom till de andra brotten.

Det första signalementet på gärningsmannen var vagt. Så här uttryckte sig polisen Åsa Hansson utredare på Grova brott Stockholm Syd, till TV4-nyheterna den 27 juli.

– Han skall vara mörkhyad, ha mössa på sig i flera av fallen och han skall vara ungefär 180 centimeter lång.,

Men i takt med de ökade överfallen blev man till sist tvungen att gå ut med en fantombild i programmet ”Efterlyst”.

Åklagare Daniel Strand har begärt den misstänkte häktat för alla brotten.

– Vid ett av dem påstår jag även människorov och rån. För de andra två våldtäktsförsöken sitter han även häktad för försök till människorov.

Mannen som sitter häktad sedan två veckor tillbaka nekar till brott.


  • Publicerad:
    2020-11-17 19:45