UTRIKES. Den unge palestinske frihetsaktivisten Ahed Tamimi berättar i en tv-intervju om det israeliska våldet som är vardag för många palestinier. I intervju med Abby Martin från programmet Empire Files berättar Tamimi bland annat om hur israeliska soldater trakasserar palestinska bosättningar. 

Ahed Tamimi berättar hur israeliska soldater trakasserar palestinska bosättningar på ockuperad mark på Västbanken och hur de flesta av dem som bor i dessa områden inte har annat än stenar att försvara sig med.  Enligt israelisk lag kan dock stenkastande bestraffas med 20 års fängelse. Ahed Tamimi är särskilt utsatt eftersom hennes röst blivit hörd internationellt.

I december 2017 greps hon, då 16 år gammal av israelisk militär, efter att ha slagit en soldat i samband med att Ahed protesterade mot att hennes då 15-årige kusin Muhammad Tamel Tamimi bara några timmar tidigare av en israelisk soldat hade blivit skjuten i ansiktet med en gummiklädd kula. Kusinen hamnade i koma som kom att vara i 72 timmar, och han kommer att få allvarliga men för livet.

Fyra dagar senare, den 19 december 2017, greps Ahed Tamimi. Israeliska soldater tog sig in i familjens hem mitt i natten och förde bort Ahed i handfängsel.

Ahed väntar nu rättegång i Israel.

Se intervjun nedanför:

Fotnot: Intervjun spelades in 2016, men släpptes inte förrän i januari 2018.


  • Publicerad:
    2018-02-12 09:00