INRIKES. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke jämför attentatet i Frankrike med händelsen i Kärrtorp och vill nu ta hårdare tag mot ”våldsbejakande extremism”.

alice-bah

Kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhnke

Efter attentaten mot tidningen Charlie Hebdo i Frankrike har Sveriges kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhnke, skrivit en debattartikel i DN om ”våldsbejakande extremism” och vilka åtgärder som ska vidtas för att förhindra den.

Hon jämför attacken i Paris där 12 människor mördades med händelsen i Kärrtorp där Motståndsrörelsens aktivister drabbade samman med vänsterextremister i samband med en antirasistisk demonstration.

— I vår del av Europa har vi vår beskärda del av angrepp på demokratin. De senaste årens attentat mot moskéer och synagogor i Sverige är ett exempel. Nazisternas attacker mot demonstrationen i Kärrtorp ett annat, skriver hon.

Vidare skriver hon om ett antal konkreta insatser från regeringen som kommer ske under det kommande året. Regeringen kommer bland annat att satsa på ett omfattande förebyggande arbete mot ”våldsbejakande extremism” som koordineras av Expo-medarbetaren Mona Sahlin.

Hon skriver även att regeringen kommer att arbeta fram en nationell strategi mot islamofobi.

—  Genom intensifierade kunskapsinsatser stärker vi samhällets gemensamma motståndskraft mot misstro och rädsla, skiver Kunke om arbetet mot islamofobi.

I artikeln skriver Kuhnke att nationella partier växer sig starkare i andra länder i Europa och att detta lett till polarisering och att de begränsat invandringen till dessa länder. Hon förklarar att hon är stolt över att en majoritet i den svenska riksdagen inte tycker att det är rätt väg att gå.

Att det finns en koppling emellan islamistiska terrordåd och västmakternas utrikespolitik samt den massinvandring som idag sker till europeiska länder är inget som hon reflekterar över i denna artikel.

Källa:
”Så förstärker vi arbetet mot våldsbejakande extremism”


  • Publicerad:
    2015-01-10 21:00