FRANKRIKE. Jean-Marie Le Pen, Front Nationals, förre partiledare beklagar att de franska satirtecknarna mördades, men fastslår också att de var fiender till hans parti.

I Sverige har nationalister varit något oense om hur man ska se på och ställa sig till attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som var en vänstervriden tidning som var starkt antinationalistisk. Nordisk Ungdom hakade på ”jag är Charlie”-drevet samtidigt som andra nationalister inte ville gå lika långt, vilket Nordfront rapporterat om tidigare.

Nu går Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, Front Nationals förre partiledare, ut och säger att han inte heller är Charlie.

Le Pen beklagar sig över att 12 landsmän dött i onsdags, men fördömer en minnesmanifestation som ska hållas idag då han menar att den är regisserad av media. Front National, det franska parti som varnat mest för att saker som terrordåden den här veckan skulle kunna drabba Frankrike, är inte inbjudna till minnesmanifestationen som flera ”världsledare” kommer delta i.

— Idag säger alla: ”Vi är alla Charlie, jag är Charlie.” Tyvärr, men jag är inte Charlie. Jag är rörd över 12 av mina landsmäns död vilkas politiska identitet jag inte ens vill veta om – trots att jag redan känner till den mer än väl. Dessa var fiender till Front National som nyligen krävde att partiet skulle lösas upp, sa Le Pen.

Marine Le Pen, som tagit över som partiledare för Front National efter sin far, säger i sin tur att hon gärna hade gått på minnesmanifestationen, men att hon inte tänker göra det då hon till skillnad från andra franska politiker inte blivit inbjuden.

— Socialistpartiet har förstört möjligheten att visa respekt för offren men också möjligheten att stå upp för yttrande- och åsiktsfrihet genom att exkludera en politisk rörelse som visade sig ledande i det senaste valet, säger Marine Le Pen som syftar på att Front National blev Frankrikes största parti i EU-valet och hon själv numera bedöms kunna bli landets nästa president.

Källa:
France: ’I am not Charlie,’ Jean-Marie Le Pen says


  • Publicerad:
    2015-01-11 14:35