INTELLIGENS En ny studie ifrågasätter den långvariga uppfattningen om höga IQ-nivåer bland universitetsstudenter. Den genomsnittliga IQ:n bland studenter motsvarar nu den genomsnittliga amerikanska befolkningens enligt forskarna bakom studien.

En nyligen publicerad studie utförd vid tre olika kanadensiska universitet har ifrågasatt uppfattningen om att universitetsstudenter generellt har högre intelligens. Forskarna har funnit att den genomsnittliga IQ-nivån bland universitetsstudenter nu ligger på 102, vilket också är genomsnittet för den amerikanska befolkningen i stort.

Denna överraskande upptäckt har sin grund i en noggrann analys av historiska och nutida intelligensdata. Forskarna har identifierat att den tidigare uppfattningen om högre IQ bland universitetsstudenter härrör från föråldrad data från 1940- och 1950-talen, en period då endast en liten del av befolkningen hade tillgång till högre utbildning.

I en artikel förklarar forskarna bakom studien att:

Förändringar i utbildningstillgänglighet och samhällsdynamik har gjort att vi nu ser en normalisering av IQ-nivåer bland högskolestudenter. Det är en viktig insikt som utmanar våra förutfattade meningar om utbildning och intelligens.

Anpassa samhället för IQ-nedgången

Enligt studien har det skett en gradvis minskning av IQ-nivåer hos universitetsstudenter, med en genomsnittlig årlig nedgång på 0,2 poäng. Forskarna har inte fördjupat sig i de potentiella samhällskonsekvenserna av denna trend, men de understryker behovet av en anpassning i både akademiska institutioner och på arbetsmarknaden.

Universitet bör anpassa sina läroplaner och akademiska förväntningar. Likaså bör arbetsgivare omvärdera hur de ser på akademiska meriter när de rekryterar.

Forskarna betonar även att denna utveckling kan påverka universitetsstudenternas självuppfattning, då många tidigare har ansett sig tillhöra en intelligenselit. Nu kan denna uppfattning behöva revideras.

Vi måste erkänna att kopplingen mellan högre utbildning och hög intelligens inte längre är så tydlig som vi tidigare trott. Det är dags för en ny syn på vad det innebär att vara universitetsutbildad i dagens samhälle.