HOMOLOBBYN Rysslands högsta domstol stämplade nyligen ”internationella hbtq-rörelsen” som en ”extremistorganisation”. Nu kritiseras beslutet av Amnesty International.

Ryssland har i omgångar slagit ned hårt på homolobbyn. Sedan 2013 är det förbjudet att sprida homopropaganda riktad mot barn. Tidigare i år utökades lagen till ett generellt förbud, samtidigt som ”könsbyte” förbjöds.

Nyligen valde också landets högsta domstol att klassa vad man beskriver som ”den internationella hbtq-rörelsen” som en ”extremistorganisation” var verksamhet man dessutom förbjöd.

Beslutet får nu hård kritik av Amnesty International, vilket framgår i ett pressmeddelande på organisationens hemsida. Marie Struthers, som är Amnestys chef för Östeuropa och Centralasien, kallar beslutet för ”skamligt och absurt”

— Det kommer att påverka otaliga människor och dess följder kommer inte att bli annat än katastrofala, säger Struthers och fortsätter:

— Det råder inga tvivel om att detta kommer att leda till förföljelse av hbtq-aktivister och underminera årtionden av deras modiga och dedikerade arbete, samtidigt som det riskerar att legitimera en helt ny nivå av våld mot hbtq-personer över hela Ryssland.

Amnesty International kräver nu att ryska myndigheter omedelbart ser över domstolsbeslutet.

— Det internationella samfundet måste stå i solidaritet med den ryska hbtq-gemenskapen, kräva ett stopp på dessa förtryckande handlingar och skydda principerna om jämställdhet, frihet och rättvisa för alla, säger Marie Stuthers.

Ryska politiker har under de senaste åren alltmer börjat beskriva homolobbyns verksamhet som ett internationellt och antiryskt fenomen med kopplingar till väst. Specifikt har USA med allierade pekats ut som anstiftare i ett försök att destabilisera det ryska samhället.

— Lagstiftningen kommer att skydda våra barn och landets framtid från mörkret som sprids av USA och europeiska stater, sa ryska statsdumans talman Vyacheslav Volodin i samband med att parlamentet färdigställde förbudet mot homopropaganda.