KUNGÄLV. Anna-Lena Lernhede mördades av en person som uppgav sig vara 12 år. Kungälvsbon Fredrik Vejdeland, medlem i Nordiska motståndsrörelsen, uppgav tidigt att han var född 03 vilket åklagaren nu bekräftar.

Undersköterskan Anna-Lena Lernhede knivhöggs i hjärtat den 10 maj och avled den 22 maj. En av dem som engagerat sig i fallet är Kungälvsbon Fredrik Vejdeland som några dagar efter överfallet talade vid ett torgmöte som Nordiska motståndsrörelsen höll på platsen.

Den 20 maj gästade Vejdeland lokalradioprogrammet NR Bohuslän för att berätta om fallet. I samband med detta berättar han även att han har fått ett namn på gärningsmannen men att det fortfarande är obekräftade uppgifter. Det ska i så fall röra sig om en afghan som går på en av Kungälvs skolor. Vejdeland berättade även att personen ifråga skrutit till flera klasskamrater om att han är född 03, alltså att han i verkligheten är 16-17 år och bara är 12 år på papperet.

Vejdelands uppgifter om gärningsmannens ålder hade då inte framkommit någon annanstans – nu bekräftas de av åklagaren som menar att gärningsmannens sannolika ålder är 16 år. Han ska därför prövas som straffmyndig.

– Det är flera olika uppgifter som inkommit som gjort att jag bedömer den här personen på goda grunder är straffmyndig, säger åklagaren Thomas Willén.

Till Nordfront säger Vejdeland att detta bekräftar att man varit på rätt spår hela tiden och att gäårningsmannen är en afghan i åldern 16-17.

— Åklagarens bekräftelse av våra uppgifter är en stor pusselbit. Vi jobbar fortfarande på att få bekräftelse men våra uppgifter om mannen är mycket trovärdiga och har knappast blivit mindre trovärdiga nu efter att åklagarens uttalande, säger Vejdeland till Nordfront.

— Vi har sett till att informationen nått Anna-Lenas anhöriga då vi vet att de efterfrågat information om gärningsmannen, säger han också.


  • Publicerad:
    2020-06-13 14:00