HOMOLOBBYN. Antalet transexuella personer som dyker upp i TV-serier har ökat. Jätteviktigt och bra, menar Esben Esther Pirelli Benestad.

transperson

Antalet transexuella personer som dyker upp i amerikanska TV-serier har ökat, meddelar Dagbladet. Det senaste exemplet på detta är situationskomedin ”Modern Family” där dottern till ett homosexuellt par får besök av ett ”transkönat” barn som kallas för Tom, som spelas av den åtta år gamle Jackson Millarker. Millarker, som i verkligheten också omtalas som transkönad, bor tillsammans med sina två homosexuella judiska mammor, Stacey och Jen Millarker. Seriens producent och skapare är för övrigt juden Steven Levitan.

Dagbladets bidragsgivare Marie L. Kleve är positiv till att transexuella gör sitt intåg i underhållningsindustrin och hon menar att serier som ”Modern Family” kan vara på gång med att ”avmystifiera och ofarliggöra” det som är ”annorlunda”.

modern

En annan som tycker att det är positivt är den norske transexuelle Esben Esther Pirelli Benestad. Benestad jobbar som specialist inom ”klinisk sexologi” och menar att det är viktigt och bra att så kallade transpersoner lyfts fram i TV-serier.

— Det är jätteviktigt. Det är bra att det kommer fram i någon serier, säger Benestad till Dagbladet och påstår att mellan tre till fem procent av alla barn i världen är ”transpersoner”. Länder som inte har någon översikt över detta kallar hon för ”regimer”.

Andra TV-serier där transexuella har gjort inträde är ”Orange is the New Black”, skapad av judinnan Jenju Kohan, och serien ”Transparent” som är skapad av judinnan Jill Soloway.

I den förstnämnade serien är det transexuella Laverne Cox som spelar frisören Sophia Burset. Cox har också prydit framsidan av Time Magazine där hon har blivit hyllad för att synliggöra ”transsexualitet” och för hennes främjande av ”tolerans”.

Tidigare har den 65 år gamle transexuelle Caitlyn Jenner, tidigare Bruce Jenner, prytt framsidan av Vanity Fair.

jenner

På Youtube finns det mycket om Jazz Jennings. Jennings är en 16 år gammal judisk pojke som säger sig vara transexuell och HBTQ-aktivist. Jennings har tidigare intervjuats av judiska Barbara Walters och har nästan 300 000 abonnenter på Youtube och 400 000 följare på Instagram. Jennings spelar också i TV-serien ”I am Jazz” som handlar om hans ”transexualitet”.

Även i teckande serier och i amerikansk ungdomslitteratur dyker de transexuella upp. I ”Alters”, tecknad av judiska Leila Leiz, är det karaktären Chalice som får superkrafter när han förvandlar sig till kvinna. Enligt Dagbladet så är det också nu en trend att involvera transexuella, eftersom människor är mer öppna för ”mångfald”.

— Vi anser att det är viktigt att olika minoriteter får figurer att identifiera sig med. Samt att det är sätt att skapa intressanta och komplexa karaktärer som sticker ut, säger hon till Dagbladet.

Källor:
Stadig flere transseksuelle i underholdningsindustrien
«Modern Family» med transkjønnet barnerolle


  • Publicerad:
    2016-10-03 09:35