VÅRTECKEN. ”Asfaltsläggarna” börjar nu dra igång sin verksamhet för året. Nyligen fick en äldre man sitt hus förstört av dessa och därefter krävde de mannen på 70 000 kronor för att laga skadorna.

Smältande snö, hemvändande flyttfåglar – och zigenska ”asfaltsläggare”. Enligt polisen är det senare ett säkert vårtecken och under de senaste veckorna har dessa ligor dragit fram över hela södra Sverige.

En 70-årig parkinsonsjuk man söder om Stockholm fick i helgen besök av dessa. Ligan ringde på mannens dörr och påpekade att grannar tyckt att hans hus såg ”stökigt” ut.

Dessförinnan hade ligan rivit upp en yttervägg, slitit bort vindskivor och försökt bryta bort delar av plåttaket. De övertalade sedan mannen att följa med upp på vinden och väl där sparkade de ut en yttervägg mitt framför hans ögon.

Därefter försökte ligan få med sig 70-åringen till en bankomat för att ta ut pengar till dem och betala fö de skador de själva orsakat. När mannen vägrade sa de att de skulle återkomma och åtgärda skadegörelsen för 70 000 kronor.

Dessa ligor riktar ofta in sig på äldre personer och nyligen blev en man i Partille utanför Göteborg blåst på en halv miljon kronor och kvarlämnad med ett trasigt tak innan grannarna stoppade det.

Polisen i sin tur står i det närmast handfallna inför denna typ av brottslighet och menar att det är svårt att lagföra de misstänkta då dessa rör sig snabbt från en plats till en annan.

Källor:
Asfaltsläggare trakasserade familj (Aftonbladet)
Asfaltsläggare trakasserade familj (Metro)


  • Publicerad:
    2015-04-23 21:45